Sofie De Meerleer
Regio

Bollinger R.D. 2008 : het onverwachte debuut van maître de chais Denis Bunner

Behalve zijn ‘gewone’ millésimé heeft het huis Bollinger ook de goede gewoonte om in uitgelezen jaren een deel van de wijn te reserveren voor de R.D., een door champagneliefhebbers gekoesterde afkorting die gewoon ‘Récemment Dégorgé’ betekent. Vino woonde in Parijs de voorstelling bij van de nieuwste R.D., de 2008.

Bij de productie van de R.D. maakt Bollinger er een erezaak van om de wijnen met de hand te degorgeren. Een praktijk die de prijs opdrijft maar niet noodzakelijk leidt tot een betere kwaliteit.

De keuze van 2008 is daarentegen wel goed overwogen. Het was een wisselvallig jaar met een koude lente die aanhield tot de zomer: juli en augustus waren vaak grijs en soms stormachtig. Op een weersverbetering was het wachten tot het einde van de groeicyclus. Maar de condities waren dan ook ideaal om druiven te oogsten met een optimale rijpheid en een mooi zuurgehalte.
Het resultaat: gebalanceerde en karaktervolle pinot noirs, dominant in de cuvées van het huis, aangevuld met levendige chardonnay’s. Dit is het moment waarop Denis Bunner (foto boven, midden), de nieuwe keldermeester die de eer had om de R.D. 2008 voor te stellen in Parijs, zijn punt kan maken.

R.D. 2008 : de nieuwe 1928 ?
Denis Bunner : “Wanneer we deze wijn 6 maand geleden voor het eerst proefden, verwachtten we een fantastische vintage. Elke 20 jaar is er wel eens een magisch moment maar we zijn ervan overtuigd dat 2008 echt the one is, de toekomstige 1928. Wat de keuzes in de kelder betreft, verwijst Bunner naar het belang van de gisting op houten vaten en de prise de mousse en een verfijning sur lattes onder natuurkurk.”

Denis Bunner nam amper 2 maanden geleden het roer over van de recent door ziekte overleden Gilles Descôtes. Daarvoor werkte Denis 10 jaar zij aan zij met Descôtes als sous-chef de cave. De nieuwste release van Bollinger R.D., die plaatsvond op 6 maart in hôtel de la Marine te Parijs, is op die manier ook het debuut van Denis Bunner als chief cellar master.

Volgens Bunner kan de R.D. 2008 samengevat worden in 2 woorden : Boldness & Splendour.
Boldness als verwijzing naar Mme Bollinger die de R.D. creeërde in 67 en destijds op een visionaire manier besloot om met een vintage van 52 een speciale wijn te creëren die 14 jaar sur lattes rijpte. Splendour is een verwijziging naar het fantastische wijnjaar en ook door de juiste keuzes die gebeurden in wijngaard en kelder.

De gasten kregen op het launchevenement 2 wijnen blind geserveerd. Deze bleken achteraf 2 brut natures van 2011 te zijn met slechts 1 verschil : tweede fermentatie onder kroonkurk versus natuurkurk. Opvallend : de natuurkurk resulteert in een totaal andere wijn met een complexer aromaprofiel en een meer creamy textuur. Dit is een techniek die Bollinger al 200 jaar toepast voor alle vintages en nooit veranderd heeft, ondanks de druk om, zoals de concurrentie, te switchen naar kroonkurk.

Bunner: “Soms is niet veranderen de juiste keuze. Momenteel wordt er teruggegrepen naar kurk voor de millésimé’s door heel wat huizen, omdat deze methode meer complexiteit geeft na 5 tot 10 jaar maturatie”.

De beloftevolle R.D. 2008 heeft een neus van acacia, amandel, gestoofde abrikozen, brioche, met frisse citrus & gember. In de mond vinden we een rijk pallet van honing, hazelnoot, gedroogd fruit en zilt-minerale toetsen in de afdronk. Zijn geweldige structuur dankt deze R.D. aan zijn 71% pinot noir.

De R.D. 2008 is een blend van 18 Grands en Premiers Crus, voornamelijk afkomstig van Ay, Verzenay, Le Mesnil-Sur-Oger en Cramant. De dosage is behoorlijk laag: 3 gr/liter. De dégorgement vond plaats in oktober en november 2022 (in functie van het type fles). De exacte datum kan overigens teruggevonden worden op de voorkant van het label.

Pairings met R.D. 2008
Voor de release werkte maison Bollinger samen met Emanuele Canaparo, hazelnootkweker en wijnmaker in de Langhe in Italië (Piemonte). Die keuze werd gemaakt vanwege de smaaktechnische link. In de keuken vonden we Gian Piero Vivalda, Piemontese sterrenchef, die hazelnoot als leidraad gebruikte voor het degustatiemenu tijdens de launch en lunch.

De gastronomische mogelijkheden zijn breed : van zilte gerechten zoals sint-jacobsnoot op verschillende wijzen, tot bittere en vegetale smaken zoals ravioli met artisjok en hartige vleesgerechten… Hazelnoot vormde inderdaaad een mooie aanvulling: hazelnootstukjes benadrukken de knisperigheid van de schuimwijn en hazelnootcrème brengt de eventuele bitterheid van een gerecht in balans of benadrukt de body van de pinot noir.

(foto’s © Paul_Blind)