De Familie Helfrich en het Château du Tertre

Door Partner 

11.01.2023

De familie Helfrich, afkomstig uit de Elzas, heeft altijd het belang van Bordeaux erkend en heeft altijd respect en fascinatie getoond voor de combinatie van terroir, savoir-faire, uitmuntendheid en vooruitstrevendheid van de Girondins. Daarom dat ze de kans heeft gegrepen om zich in te schrijven in de roemrijke geschiedenis van een uitzonderlijk wijndomein in Margaux: Château du Tertre.

De familie Helfrich en haar groep Grands Chais de France investeerde de voorbije decennia in de acquisitie van het Bordelese huis Dulong Frères et Fils, de merkwijnen Calvet, Alexis Lichine en Louis Eschenauer. Verder nam het ook een belang in Crus et Domaines de France dat met een team van 25 wijnbouwers en oenologen dat meerdere wijngaarden in Bordeaux bijstaat.

Margaux
De samenwerking met het team van Château du Tertre, wat begin 2021 uitmondde in de ‘fermage’ van het domein in Margaux, Haut-Médoc, springt vanzelfsprekend in het oog. Met Château du Tertre, 5ème Grand Cru Classé, bevinden we ons op het hoogste punt van de appellatie Margaux, in de westelijke sector Arsac. ‘Tertre’ zou trouwens heuvel betekenen. Bovendien ligt het van alle Margaux-domeinen het verst van de stroom.

Het landgoed is zowat 900 jaar oud (1143) en behoorde oorspronkelijk toe aan de adellijke familie d’Arsac. In de 18de Eeuw liet de grootste flessenproducent van Bordeaux, Pierre Mitchell, man van Engelse origine, het huidige kasteel bouwen en de wijngaarden heraanleggen. De wijn baarde opzien en verwierf een goede naam, zodat hij opgenomen werd in het classement van 1855. Later wisselde het château regelmatig van eigenaar, ook de familie Capbern-Gasqueton, bekend van Calon-Ségur, meldde zich aan.

In totaal tellen we vandaag 58 ha wingerd in de appallatie Margaux op een landgoed van 80 ha. Sinds 1855 bleef de beplante oppervlakte nagnoeg onveranderd. Nadat de Nederlandse Familie Albada Jelgersma het wijndomein overnam (1997) werd er grondig geïnvesteerd. De installaties werden gemoderniseerd en de wijngaard werd geherstructureerd.

Onderhoud met Romain Beurienne, technisch directeur
We hadden een onderhoud met Technisch Directeur Romain Beurienne, die ook deel uitmaakte van het technische team onder de familie Albada Jelgersma. Hij maakt als voormalig Chef de Culture de herstructurering van dichtbij mee.

Romain Beurienne: “Bij de herstructurering is rekening gehouden met de relatie tussen bodem en aangeplante druivenrassen. Bovendien werd er aan een hogere densiteit geplant, zodat de kwaliteit van de druiven erop voortuitging en er een betere perceelselectie mogelijk werd. De herstructurering loopt nog door tot 2026 en we hebben ook rekening gehouden met de klimaatwijziging door te kiezen voor aangepaste onderstokken. De herstructurering biedt ons dus tal van opportuniteiten om de kwaliteit te verbeteren en in te spelen op wat de toekomst brengt.”

(lees verder onder de foto)

Stijl van het huis
Een deel van de stijl van een bordeauxwijn ligt verzegeld in terroir en aanplant. De aanplant is bij Château du Tertre als volgt samengesteld: 57% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 10% Cabernet franc en 14% Petit Verdot. Vanzelfsprekend kunnen deze cijfers licht wijzigen onder invloed van de herstructureringen die nog moet uitgevoerd worden. Maar de stijl van een huis gaat verder dan een blend op basis van wat de wijngaard biedt. Hij hangt voor een deel ook af van de intenties en de beslissingen van het team.

Romain Beurienne: “We kennen verschillende stijlen in Margaux: je hebt de krachtige, demonstratieve margaux. Dat is voor alle duidelijkheid niet de stijl van Château du Tertre. Van oudsher is onze wijn meer ingehouden, met meer delicatesse, subtiliteit en vrouwelijkheid. Het is een wijn die zich maar ten volle geeft na verloop van tijd. Maar de stijl van een wijn hangt voor een deel ook af van het oogstjaar. Een oogstjaar is als een stel kaarten dat geschud wordt: elk jaar zijn er andere troeven en dat inspireert ons om tot de finale assemblage te komen. Die beslissing van die assemblage nemen we ‘en petit commité’. Naast mezelf zijn dat keldermeester Louise Straub, algemeen directeur Cynthia Capelaere en Eric Boissenot die het Château adviseert. In 2021 leidde dat tot een ongewone oplossing waarbij we alle beschikbare Cabernet franc hebben gebruikt.”

Cynthia Capelaere vult aan:  “We aarzelen ook niet om drastische beslissingen te nemen. Wanneer sommige percelen niet beantwoorden aan onze normen gebruiken we die noch voor de eerste, noch voor de tweede wijn. Die wijn wordt dan gewoon als bulkwijn verkocht.”

(lees verder onder de foto)

Witte druivenrassen
Het huis maakt ook een witte wijn, de Tertre Blanc. Dat zien we de laatste tijd wel meer: huizen met naam in de Médoc maken nu ook een witte wijn, al werd vroeger volgehouden dan men alleen in Graves degelijke witte wijn kon produceren in de regio Bordeaux.

Maar zelfs voor de Médoc is de witte wijn van Château du Tertre een buitenbeentje. Om te beginnen werden de percelen voor deze wijn (in totaal 6,25 ha) aangeplant op een frisse, gravelrijke bodem buiten Margaux en buiten welke appellatie dan ook.

Het team van Château du Tertre zag hierin de opportuniteit om de creativiteit de vrije loop te laten: behalve Sauvignon blanc, werden er ook niet-bordelese druivenrassen aangeplant zoals Chardonnay, Viognier en Gros Manseng. Gevolg: de wijn gaat vrolijk en fier door het leven als ‘Vin de France’.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down