Erick de Sousa (I.M.) baande de weg van de terroir-champagne

Door Dirk Rodriguez 

09.01.2023

Erick de Sousa is niet meer. Na een slepende ziekte en op een te jonge leeftijd van 59 jaar laat hij het woord nu aan zijn drie kinderen die de taken mooi verdelen.

Erick de Sousa erfde in 1986 het champagnehuis in Avize met dezelfde naam. Daarmee nam hij ook de typische gebruiken over van de Champagne waar hij zich gaandeweg almaar meer vragen bij ging stellen. Vooral de gewoonte om alle druiven te gebruiken voor één en dezelfde blend vond hij een moeilijke. Het huis beschikte over uitstekende percelen met wijnstokken van meer dan 50 jaar die duidelijk beter materiaal voortbrachten dan gemiddeld. Dus begon hij ook verschillende cuvée’s te maken.

Hij hield geweldig van de wijnen van Bourgogne, vandaar zijn aandacht voor het terroir, voor opvoeding op hout en voor vrije gisting (met ook malolactische gisting).

Nog later (1999) raakte hij in de ban van de organische wijncultuur. Hij werd een van de eerste wijnbouwers van de Champagne die biologisch (2010) en vervolgens biodynamisch (2013) gecertificeerd werden. “De buren keken ons aan alsof we van een andere planeet kwamen,” getuigen zijn kinderen.

“De mentaliteit is wat veranderd tegenover bio. Eerst waren we pioniers, samen met Fleury in de Côte des Bars. Nu begint men zich vragen te stellen, want overal vragen klanten erom. En dat is ook het geval met terroirchampagne,” vertelde ons Charlotte de Sousa in 2018.

De Sousa speelde daarop in, zoals gezegd, met een hele reeks cuvées. “Je proeft de verschillen,” aldus Charlotte, “Mesnil is de meest minerale, Oger is de meest ronde omdat hij in een amfitheater ligt, Cramant is elegant én mineraal en Avize is krachtig, genereus maar ook evenwichtig.”

Als we er één wijn moeten uitpikken, kiezen we de Cuvée des Caudalies, Blanc de Blancs Extra Brut. Een romige en complete champagne die bijna elk jaar van dezelfde perceelselectie komt en dan wordt opgevoed volgens het solera-systeem.

Zijn 3 kinderen hebben de taken netjes verdeeld. Charlotte staat in voor de contacten met de buitenwereld, Julie voor de wijngaarden en Valentin is keldermeester.

De Sousa wordt in België verdeeld door Uniquato en Comptoir du Vin.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down