Dirk Rodriguez
Diverse

“Wijn” is voortaan een boek

Een boek met de gezellige patina van vintage-verhalen in een lekkerzittend nieuw kleedje

Je moet maar aandurven wat radio- en podcaststem (cfr: Wijncast) Dennis Van den Buijs heeft gepresteerd: je boek simpelweg ‘Wijn’ noemen. Toch zit hij op dit ogenblik al aan een tweede druk, wat een indicatie is dat ‘Wijn’ wel eens het ideale eindejaarscadeau zou kunnen zijn voor de beginnende en verwittigde wijnliefhebber.

‘Dit is geen boek voor kenners’, verwittigt de presentator aan iedereen die het wil horen, ‘het is een verzameling van smakelijke en vermakelijke verhalen die een vleugje geschiedenis uitstralen.’ Als historicus heeft Van den Buijs vooral dat soort verhalen neergeschreven dat al een gezellige patina van ouderdom ademen, maar hij doet het wel op een frisse, crispy manier.

Ook al weigert Van den Buijs zich een wijnkenner te noemen en spreekt hij over een ‘boek op mensenmaat’, gespeend van codetaal, toch kan je als wijnkenner nog wat opsteken van dit boek. Zo wordt er flink wat aandacht besteed aan ecologische wijnbouw, de druifluisepidemie uit de 19de eeuw, cool climate-wijn, over het jaar waarin de wijn bevroor in de bekers op tafel en over alle onderwerpen heen kan de auteur niet verstoppen dat hij een boon heeft voor… Italiaanse wijn.

Wijn, Dennis van den Buijs, 235 pp, uitgeverij Ertsberg, richtprijs (Standaard Boekhandel) €24,95