Charles Piron
Regio

De Crémants d’Alsace hebben reden om te vieren

Wit, rosé of Blancs de Noirs, brut of vintage, de Crémants van de Elzas zijn vaste waarden. Geen andere crémant wordt zozeer gewaardeerd door de Belgen. Surprise: het is ook de favoriet van de Fransen. Zowat 4 op de 10 flessen Franse AOP-mousserende wijn die door onze zuiderburen worden gedronken - champagne niet meegerekend - zijn Crémants d'Alsace.

Vorig jaar werden meer dan 30 miljoen flessen Crémant d’Alsace verkocht. Crémant d’Alsace vertegenwoordigt momenteel meer dan een kwart van de totale productie van de Elzasser wijnen. De hoge kwaliteitsnormen die door de (naar schatting) 530 producenten en wijnboeren worden gehanteerd en de aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding zijn enkele van de belangrijkste elementen van dit succes. Het zijn ongetwijfeld ook de hoofredenen waarom de Crémant d’Alsace ook in België populair is.

Méthode traditionnelle

Na een eerste gisting en een subtiele blending wordt de liqueur de tirage (een oplossing van suiker en gist) aan de cuvée toegevoegd. Dit zal een tweede gisting in de fles op gang brengen, waarbij koolzuurgas in de vloeistof wordt opgenomen. Dit is de zogenaamde “prise de mousse” die nodig is om feestbubbels te verkrijgen. De Crémant d’Alsace rijpt vervolgens minimaal 9 maanden op de fijne lies, waarna hij nog minimum 3 maand verder op fles rijpt, na het degorgeren.

Crémant d’Alsace kan worden gemaakt van een meer diverse blend van druivensoorten dan andere bekende bubbels. In de Elzas getuigt de Appellation d’Origine Contrôlée Crémant d’Alsace van de unieke knowhow van wijnbouwers die hun eigen streek toegenegen zijn. Meer en meer vindt u vintage Crémants d’Alsace, afkomstig van de beste terroirs en niet zelden langer dan 18 maanden sur lattes gerijpt. Allemaal ontwikkelen ze de vineuze en complexe toetsen die kenmerkend zijn voor grote wijnen.

Op de tong geeft de Crémant d’Alsace al zijn generositeit, frisheid en stralende tinteling prijs. De kwaliteit van de wijnen komt ook van pas aan tafel. Liefhebbers van bubbels kunnen hele maaltijden begeleiden met een heel gamma van Crémant d’Alsace. Maar zijn sterkste punten zijn het aperitief en het nagerecht. Wanneer de belletjes naar de oppervlakte vluchten, komen er aroma’s vrij van wit fruit (appel, perenpeer perzik, abrikois en zelfs citrus. Men kan ook hints van gedroogd fruit, witte bloemen of brioche aantreffen. Ideaal om de appetijt op te wekken, of kazen te begeleiden, denk aan hartige taarten met kaas uit de oven, munster of bergkaas zoals de befaamde comté. Laat het feest maar beginnen.