Vinogallery
Regio

Feest met de stralende wijnen van de IGP Méditerranée

Vino.be maakte een selectie van wijnen van de Sud-Est, vooral bekend van de IGP Méditerranée, voor het eindejaar.

De verschillende sectoren van de appellatie vormen 8 andere geografische benamingen: IGP Alpilles, IGP Ardèche, IGP Collines Rhodaniennes, IGP Comtés Rhodaniens, IGP Coteaux des Baronnies, IGP Drôme, IGP Pays des Bouches-du-Rhône et IGP Vaucluse.

Hoewel rosé de meerderheid van de productie vormt, bestaat een belangrijk deel van de productie uit rode (15%) en witte wijnen (10%). We spreken over het algemeen over wijnen die genieten van gemiddeld 2.500 zonuren per jaar. Noem het gerust zonnige, stralende wijnen!

De wijnen kunnen sterk variëren in stijl, zoals de selectie hieronder ook aangeeft. Dat verwijst ook weer het lappendeken van terroirs, van het plateau van de Ardèche tot de hoogten van de Hautes-Alpes. Via het massief van de Luberon tot de kustlijn van de Var en de Bouches-du-Rhône, en niet te vergeten de steile landschappen van de Vaucluse en de bosrijke Drôme. Hieronder een Vino.be-selectie van wijnen die nu al of weldra beschikbaar zullen zijn op de Belgische markt.


Rode wijnen
(zie foto boven)

• Bois d’Arlène ‘Le Berger’ Rouge, IGP Méditerranée 2020 (Bio)
Het Château Bois d’Arlène ligt op de terrassen van de Ouvèze. Slechts een 9-tal hectare op een totaal van 20 hectare wordt (biologisch) gecultiveerd: het overige gedeelte bestaat onder meer uit garrigue. Mooi getypeerde zuiderse wijn op basis van de zeldzame Sérine (voorouder van de Syrah) met een neus van rijp rood en zwart fruit, aangevuld met impressies van pruimpjes en zwart olijf. Op de tong sappig en kruidig met goed rijpe tannine. (14%)
– Op zoek naar verdeler

• Domaine Attilon ’Allusion Rouge’ Merlot, IGP Méditerranée 2021 (bio)
Het domein, gelegen tussen Crau en Rhône, strekt zich uit over 90 hectare. Voor de rode wijnen werden Merlot, Pinot noir, Cabernet Sauvignon en Marselan aangeplant. De neus van deze Merlot is fris en luchtig met versgeplukt bessenfruit en rode kers. Na walsen hebben we ook een hint van kreupelhout. Op de tong vlot en fruitig met jonge, krokante tannine in de afdronk. Mooie, zuivere finale. (13%)
Verdeler: Vino-etc.be

• Famille Chaudière ‘Le Paradou’ Cinsault, IGP Méditerranée 2021 (Vegan)
Deze familie van wijnmakers noemt zichzelf ‘vignerons d’altitudes’. De Ventoux, waar ze zich thuisvoelen, biedt wat dat betreft heel wat soelaas. In het glas vinden we een monocépage van Cinsault met een neus van gedroogde bloemen, bessen en gekonfijte pruim. Op de tong vlot en genereus met de typische ‘wildtoets’ van Cinsault. (13,5%)
Verdelers: Wijnenpuro.be / Drimavino.be / Belvin.be

• ‘Secret des Collines’ Rouge (Cave la Comtadine), IGP Méditerranée 2021
Deze Secret des Collines is een creatie van de coöperatieve Cave la Comtadine uit de Drôme Provençale. We hebben hier te maken met een plezierwijn op basis van een Rhône-blend Syrah-Grenache. Lekker kruidig en intens van ouverture, vlotte mond met genereus bessenfruit en een hint van framboos. Sappig en fris tegelijk met krokante tannine. (13%)
Verdeler: Spiribel.be

• Cuvée Amphore by Constantin ‘Cabernet-Sauvignon, IGP Méditerranée 2019 (bioconversie)
Domein in de Luberon dat gedeeltelijk biologisch werkt. Een groot stuk van de kelders is voorbehouden voor rijping op amforen. Perfect zuivere en expressieve neus met hints van cassis, braam en hints van bittere amandel en grafiet. De mond is perfect droog met de typische minerale frisheid van een rijping op amforen met nog krokante tannine in de finale. (14%)
Verdeler: Lecaveo.be / Oenogea.be

• Domaine des Masques ‘Exception Syrah’, IGP Méditerranée 2020 (bio)
Domein dat zich kan beroemen op zijn hoogteligging (500 m) en het feit dat het voor deze wijn speciale percelen reserveert met een noord-oostelijke oriëntatie. De wijn heeft een verleidelijke Syrah-neus met zowel bessen als pitfruit en een lichte hint van leder. Vlot en aangenaam op de tong met een opmerkelijke présence van specerijen afkomstig van de vatrijping. (14%)
Verdeler: La Halle Aux Saveurs (Jodoigne)

• Val-Jo ‘Le Rouge’, IGP Méditerranée 2021
Groot en mooi domein (volledige naam: Château Val Joanis) in de Luberon met een groot bebost gedeelte. De wijn, blend van Syrah, Grenache en Marselan, onthaalt ons op sappige aroma’s van bosbes, wilde kruiden en specerijen. Op de tong vlot en soepel met een retro van bessenfruit en in de finale toast en gebrande koffie. Goede, lange afdronk. (14%)
Verdeler: Ambrosius (Kokzijde) / Drankozijn.be

 

Roséwijnen (lees verder onder de foto)

• Domaine les Davids Brut d’Audet, IGP Méditerrannée SA (Bio)
Domein onder leiding van de Belgische Sophie Le Clercq met percelen op 580m hoogte. Deze Brut op basis van 100% Syrah onderging een eerste gisting met endogene gisten en een tweede gisting van 12 maand sur lattes.  Fijne hints van gele perzik, witte bloesems en citrus. Na walsen een hint van framboos en zoet brood. Verzorgde en frisse mond met retour van rood fruit en een zuivere afdronk, zonder bitters. (11%)
Verdelers: Santé Wine (Brugge), Avinum (BXL), Oliviervins (Wierde)

• Aureto ‘Elyo’ Rosé 2021 (bio-conversie)
Het wijnhuis Aureto hoort toe aan de Zwitserse familie Rihs (cfr de BMC-fietsen) en heeft steile ambities. Het landgoed wil niet alleen kwaliteit, maar ook klimaatneutraliteit. In het glas, een blend van Grenache, Caladoc en Cinsault. Harmonieuze wijn met ietwat ingehouden neus met na walsen hints van framboos en witte bosaardbei. Mooi bittertje in de mond dat evenwicht brengt. (13%)
Op zoek naar verdeler

• Fontaine du Clos Rosé ‘Aura’ 2021
Domein in de Vaucluse dat al generaties lang gerund wordt door de familie Barnier. Voor de rosé wordt een perceel gereserveerd dat rijk is aan klei. In de blend: Grenache en een klein deel Sauvignon blanc. Licht zalmkleurig van tint. Frisse en fruitige expressie met toetsen van citrus, aardbei en framboos. Lichtjes vetjes van textuur maar de frisheid geeft weer helemaal thuis in de finale. (12,5%)
Op zoek naar verdeler

• Jolies Filles ‘Classique’ by Château Yssole 2021
Le Château Yssole is een mooi domein in de Var (zuiden van Frankrijk) van 18 hectare, in handen van Paul Aegerter uit de Bourgogne. Enerzijds is er de zachte invloed van de Middellandse zee en anderzijds de verkoeling van de bergen. Deze wijn op basis van Cinsault, Grenache en Syrah is levendig met aroma’s van citrus, perzik en kein bosfruit, is soepel in de mond met een lichtjes zilte toets. (12,5%)
Verdeler: L’eau Delice (Kortrijk)

• Domaine de Marotte Rosé ‘Cuvée Jules’, IGP Méditerranée 2021 (bio)
Het domein is al 25 jaar in handen van de Nederlandse familie van Dijkman. Opvallend is hun voorliefde voor de Mourvèdre-druif. Deze cuvée is dan ook een blend van Mourvèdre met Grenache en Syrah. Rosé met karaktervolle neus van aardbei, framboos, wilde kruiden en laurier. De mond is gestructureerd en het palet goed gestoffeerd. Cuvée Jules heeft duidelijk gastronomische ambities.  (13%)
Verdelers: Wijnimport Peter / JG Wines

• Cave La Romaine Grenache-Cinsault Rosé, IGP Méditerranée 2021
Wijn afkomstig van de coöperatieve van Vaison-la-Romaine, genaamd ‘La Romaine’ en dan hebben we het meteen over een van de oudste coöperatieven van de Vaucluse. De wijn is medium zalmroze getint. Expressieve neus met rijp en gekonfijt rood fruit. Ook fruitig op de tong met een vleugje munt en een frisse afdronk. Geslaagde dorstlesser die ook wat tapa’s of een grillade lust. (12,5%)
Op zoek naar verdeler

• Domaine Roustan ‘Pour danser au Balèti’, IGP Méditerranée 2021 (bio)
Van een zonovergoten domein in het zuiden waar garrigue, microbosjes, olijfbomen en wijnstokken vechten om aandacht in een biodivers landschap. De rosé ‘Balèti’ (is zoiets als een zuiderse ‘Bal Populaire’) is een blend van Grenache en Cabernet. De neus is discreet met eerst een vleugje leder en hooi en na walsen fris rood zomerfruit. Vlotte en verfrissende mond met een pittig wit pepertje in de afdronk. (13%)
Op zoek naar verdeler