Weet u wat “maanwijn” is?

Het klinkt als een nieuwe biodynamische trouvaille, maar dat is het niet. We hebben het over een juridische term.

In Frankrijk is er de laatste tijd veel doen rond de “vin de lune” omdat het openbaar ministerie een zware klacht heeft lopen tegen François-Marie Marret, eigenaar van drie châteaux te Bordeaux (Le Couvent in Saint-Émilion, Fourcas Loubaney in Listrac-Médoc en Moulin à vent in de appellatie Lalande-de-Pomerol). De beklaagde zou in 2011 en 2012 wijnoverschotten hebben opgekocht bij een négociant. Deze partij wijn zou bestemd zijn geweest voor distillatie en kwam dus fiscaal gesproken niet meer in aanmerking om verkocht te worden als wijn. De beklaagde zou deze partij wijn gemengd hebben met zijn eigen wijnen en op die manier niet alleen de fiscus hebben opgelicht, maar ook de appellatieregels hebben geschonden.

De hele operatie (het overbrengen van de wijn naar de kelders van de beklaagde) zou ‘s nachts hebben plaatsgevonden, vandaar de term “maanwijn” of “vin de lune.”

Na een onderzoek van de Franse douane werd de hele machinerie onthuld en werden in eerste aanleg een twaalftal personen veroordeeld en zag Marret op tegen een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van 8 miljoen euro. Het ging dan ook niet om bescheiden hoeveelheden wijn: de douane heeft het over 820.000 liter ongedeclareerde wijn. Maar Marret ging in beroep tegen het vonnis.

Pas vorige maand (december 2018) heeft het Hof van Beroep van Bordeaux een arrest geveld, maar pas op donderdag 10 januari werd dat arrest openbaar gemaakt. Het Hof herhaalt dat er sprake is van “onwaardige praktijken” en van “zware feiten”. Marret (68 jaar intussen) kreeg niettemin een lichte strafvermindering tot 18 maand (waarvan 12 met uitstel) en een boete van “slechts” 1,5 miljoen euro. Maar François-Marie Marret heeft laten weten in beroep te gaan.