Spirits blog

Waarom biologische sterkedrank zo lang werd weggelachen

De consument heeft almaar meer oog voor duurzaamheid en biologische landbouw. Die trend waait nu (eindelijk) ook over naar de spirits. Want het verhaal dat dioxines en pesticides worden "weggedistilleerd" lijkt steeds meer op een vals sprookje.

We willen steeds meer weten waar de zaken die we eten en drinken vandaan komen, hoe gezond ze zijn en wat hun impact is op het milieu. Biovoeding en -drank is dan ook de enige afdeling in de supermarkten die in stijgende lijn blijft gaan.

Op de Concours Mondial van Brussel krijgen we daarvan de ‘neerslag’: sinds enkele jaren worden er zoveel biowijnen ingestuurd dat het de moeite werd om de beste biowijn te bekronen. Zopas werden alle stalen geteld die werden ingestuurd voor de 25ste editie van de Concours Mondial, die doorgaat in Peking. Opvallende vaststelling: er werden 60% meer biowijnen ingestuurd. In totaal vormen ze nu 12% van alle te beoordelen stalen, die blind zullen geproefd worden van 11 tot 13 mei.

Veel stokers lachen het bioverhaal gewoon weg

Nu is het natuurlijk niet de eerste keer dat u over bio- of biodynamische wijn hoort praten. Bij de sterkedrank is dat nog een ander verhaal. De Spirits-variant van de Concours, de zogenaamde Spirits Selection by Concours Mondial, heeft in 2017 ook voor het eerst een trofee uitgereikt voor de beste biospirit, dat was de Vodka Ekiss die gedistilleerd wordt op basis van biologisch graan uit de Camargue.

Veel stokers zullen het bioverhaal weglachen wanneer u ze interpelleert over biologische sterkedrank: gefermenteerd sap (van rietsuiker, druiven of granen) wordt immers gedistilleerd. De residu’s van pesticiden, dioxines en andere schadelijke onzuiverheden zouden achterblijven bij de eerste distillatie. Wat is dan de waarde van bio-grondstof?

 

Jean Pasquet commercialiseert een gamma van bio cognacs. Mery Melrose kreeg een Gouden Medaille op de Spirits Selection 2017.

Beter voor de natuur en dus voor de mens, om te beginnen

Bioteelt gaat ervan uit dat de aarde in ere dient hersteld indien men wil dat ze de mens blijft voeden. Industriële landbouw is schadelijk voor het grondwater, fauna en flora en is tenslotte ook nefast voor onze gezondheid. Vandaar het besef dat we het op een duurzame manier moeten aanpakken, met respect voor het milieu.

Want wat blijkt? Door de uitputting van industrieel bewerkte grond zijn de gewassen helemaal aangewezen op de voeding die ze aan de oppervlakte krijgen: velerlei soorten pesticiden. Vandaar dat het gros van onze voedingsstoffen zo grondig dien gereinigd: ze bevatten heel veel resten van pesticiden. Vermits de voedingsstoffen niet meer uit de grond komen, is er ook geen sprake van ‘terroir’.

 

Benromach, pionier van de bio Scotch whisky. 

Angel onder het gras

Op het eerste zicht zijn bio-spirits niet lekkerder. Ze halen niet significant meer prijzen op de Spirtis Selection. De keldermeester heeft een grote invloed op het eindresultaat bij spirits. De grootste talenten werken niet noodzakelijk met bioproducten natuurlijk. Maar wat met de residu’s van schadelijke stoffen: worden die inderdaad weggezuiverd bij de eerste distillatie? Dat werd tot dusver door geen enkele wetenschappelijke studie bewezen. Distillatie zorgt voor een scheiding van water en alcohol. Maar of schadelijke stoffen mee verdampen met de alcohol hangt af van hun moleculair gewicht en van de distillatiemethode (alambic, kolom, temperatuur, herdisitllatie…). Het is waarschijnlijk dat sommige vervuilers verdwijnen terwijl anderen geconcentreerd worden in de most. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat het Bureau National Interprofessionnel du Cognac zomaar voor niets een zwarte lijst heeft opgesteld. Meerdere pesticiden zijn voortaan verboden. Waarom? En hoe zeker is men van de pesticiden die nog op de “groene lijst” staan?

Nordics geven het voorbeeld

Ligt de spiritsconsument in onze landen nog niet wakker van de biotrend, dans weerklinkt er een heel ander geluid in Scandinavië. In deze landen is het bio-label een belangrijk verkoopsargument geworden. Ook in Canada trouwens. De eerste, de pionier, zeg maar van deze beweging is de Benromach Organic Scotch. Hij kreeg als eerste de erkenning van de UK Soil Association. Alles word gecontroleerd tijdens het proces: gerst, moutingsproces,  fermentatie, distillatie en zelfs de botteling. En de vatrijping gebeurt op houten vaten afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

 

De vodka Ekiss, de bio-rum van Neisson et de  bio gin van Radermacher 

In de cognac kunnen we Mery-Melrose, Decroix en Jean Pasquet vermelden. De laatste, Jean Pasquet, kreeg zijn biocertificaat al in 1998. Bij de calvados is er Domaine de la Galotière en Domaine de la Flaguerie. Ook slechts enkele referneties bij de rum: Neisson heeft een Esprit Bio 66% en in Paraguay vinden we de bio Papagayo. België komt ook opzetten met bioproducten: Radermacher maakt een bio 1836 gin, rum en vodka. Maître Pierre produceert bio-vermouth.
En er zijn er nieuwe op komst. Laat maar komen.