Dirk Rodriguez
Winebizz

De Belgische vlag werd gestreken op Château de Lussac

Nadat Griet Van Malderen en Hervé Laviale enkele jaren geleden hun topdomein al verkochten, stond het in de sterren geschreven dat de rest zou volgen.

We schrijven 2000 toen Griet Van Malderen het majestueuze Château de Lussac (Lussac-Saint-Emilion) kocht, enkele jaren nadien volgden Château Franc Mayne (Saint-Emilion GCC) en Château Vieux Maillet (Pomerol). In 2007 werd het Belgische luierbedrijf Ontex, tot dan toe eigendom van de familie Van Malderen, verkocht. Twee van de drie wijngoederen werden herdoopt in pareltjes van oenotoerisme en wonnen meerdere internationale prijzen (Best of Wine Tourism). De kwaliteit van de wijnen was een tweede werkpunt. De kelders werden herbouwd tot state-of-the-art cuverieën, maar vanzelfsprekend duurt het dan een paar jaar voor de wijn een trapje hoger scoort.

Het duurde voor de familie Van Malderen-Laviale allicht iets te lang voor de loftrompetten schalden en ze besloten de eigendommen in 2018 in de vitrine te plaatsen. Oorspronkelijk lukte dat enkel met het kroonjuweel, Château Franc-Mayne. Pas deze nazomer lukte dat ook voor de twee overige eigendommen.

Dat de Belgische vlag nu gestreken wordt op de twee overige eigendommen is natuurlijk jammer. Des te meer omdat de kwaliteit gestaag toenam. De Vieux Maillet 2021 is ondanks het moeilijke jaar een echte reussite. En de witte wijnen van de Lussac behoorden tot het beste wat de Rive Droite voortbracht. De nieuwe eigenaar, de familie Stévenin, mag zich gelukkig prijzen.

Lode Heynderickx was de man die hun wijnen in België vertegenwoordigde. Voor meer info: top.courtage@telenet.be