B. Havaux – D. Rodriguez
Regio

Klassement Saint-Emilion: Figeac wordt 1er Grand Cru Classé A

Na alle beroering: het nieuwe klassement van Saint-Emilion is eindelijk een feit. Er was wel leuk nieuws voor de familie De Schepper uit Gent

Even herinneren: de historische châteaux Cheval Blanc en Ausone die decennialang deze rangschikking aanvoerden als enige “A’s” besloten het voorbije jaar niet langer te willen figureren in deze lijst. Reden: ze konden zich niet meer vinden in het reglement dat voorschrijft dat de wijndomeinen ook moeten uitblinken in wijntoerisme en social media. Later trok ook l’Angélus zich terug hoewel dit château nog maar pas het A-statuut had gekregen. Reden hier was de omstreden rol van Hubert de Bouärd, mede-eigenaar van l’Angélus die veroordeeld werd vanwege belangvermenging bij het totstandkomen van de vorige klassering. Hierdoor zou l’Angélus zijn A-statuut hebben verkregen. Probleempje: na het wegvallen van de drie genoemde Châteaux bleef enkel nog Pavie over. Dat leek een beetje te veel op éénoog die de koning is in het land der blinden. Dus diende er een tweede château te worden uitverkoren. Figeac werd de gelukkige. Het is natuurlijk een château dat een sterke aanhang kent, al is het maar omdat hij een hoger gehalte aan cabernet heeft.

Het totaalcijfer voor de Premiers is teruggevallen van 18 in 2012 naar 14 in 2022. Dat betekent dat er per saldo nog een vierde château uit de top is verdwenen. Bij wat gespit blijkt dat het om La Gaffelière gaat. Canon la Gaffelière bleef wel weerhouden. Bij de gewone Grand Cru Classé’s, kwamen Badette, Badon-Thunevin, Boutisse, Clos de l’Oratoire, Clos Dubreuil, Clos Saint-Julien, Croix de Labrie, Lassegue, La Croizille (familie De Schepper), Montlabert (famille Castel), Montlisse, Tour Baladoz (eveneens familie Deschepper, cfr. Rabotvins), Tour Saint Christophe en Rol Valentin erbij. Sommigen omdat de vorige klassering verworpen werd door de rechtbank.
Wel verdwenen Faurie de Souchard en Quinault l’Enclos.

Premiers “A”
Château FIGEAC
Château PAVIE

Premiers “B”
Château BEAU-SEJOUR BECOT
Château BEAUSEJOUR (HERITIERS DUFFAU
LAGARROSSE)
Château BELAIR MONANGE
Château CANON
Château CANON LA GAFFELIERE
Château LARCIS DUCASSE
Château PAVIE MACQUIN
Château TROPLONG MONDOT
Château TROTTEVIEILLE
Château VALANDRAUD
CLOS FOURTET
LA MONDOTTE