Dirk Rodriguez
AGENDA

Wordt het echt een uitzonderlijk jaar voor Belgische wijn?

Dat het geen gewoon jaar is, 2022, dat is intussen wel duidelijk. Uitzonderlijk warm, erg droog en met uitzonderlijk veel zonuren voor een land dat zo noordelijk ligt. Betekent dit nu automatisch dat het een superjaar wordt?

En nog een vraag: betekent dit nu automatisch dat er erg vroeg zal geoogst worden en dat de gesel van onze velden, de Suzuki-vlieg die uitsterft bij temperaturen van meer dan 30°C, verleden tijd is?

Een aantal media opperden al rond 25 augustus dat de oogst gestart was. Dat was wat optimistisch. Het ging over een uitzonderlijk vroeg rijpend ras. We vroegen Maxim Geunis, drijvende kracht achter Optimbulles en adviseur bij Wijndomein De Steinberg, om meer duidelijkheid.

Maxim Geunis: “Om te beginnen met dat van die vlieg: het klopt wel dat de vlieg het moeilijk heeft bij hoge temperaturen. Dus een decimering van de populatie zit er wel in. Ze legt haar eitjes graag in blauwe druiven, en dus komt ze maar tevoorschijn tegen de oogst. Dat wordt dus nog even afwachten. Wat de oogst zelf betreft: onze druiven, let op dat zijn klassieke rassen, geen resistente, zaten rond 25 augustus maar iets boven de 8% alcohol en dat is veel te weinig om aan oogsten te denken. Daar denken we pas aan als de druiven rond de 11% zitten. Dus ga ik eerder uit van 10 september voor de oogst van de druiven voor de mousserende wijnen en ten vroegste 20 september – als alles goed blijft gaan – voor de stille wijnen. Door het zonnige weer zullen we dit jaar allicht wel voldoende suikers en rijpe tannine hebben. Maar door het gebrek aan regen zit het nog niet snor met de fenolische rijpheid, en het is net dat wat voor een mooi smaakpalet zorgt. Dus blijven we hopen op net genoeg regen om er een superjaar van te maken.” (dr)

(foto onder: Maxim Geunis in februari dit jaar ©Vino)