Regio

Vijf Oostenrijkse wijnen frissen uw zomertafel op

In de zomer kleden we ons anders dan in de winter. We eten ook anders in de zomer. Is het dan niet vreemd dat sommige mensen heel het jaar door dezelfde wijnen drinken? Zware wijnen, zo weten de beste sommeliers, horen niet bij de zomer. Fijnere wijnen uit relatief koele regio’s zorgen onder de zomerse zon en sterrenhemel voor veel meer gezelligheid en genot.

Een van die koelere regio’s waar we misschien niet meteen aan denken is Oostenrijk. Hoewel de beste wijngaarden zuidelijk gericht zijn, worden ze afgekoeld door de rivieren in de valleien en de koele luchtstromen die ’s avonds afdalen van heuvels en bergen. De frisse koelte kan ook afgeleid worden van hun relatief laag alcoholgehalte.

In de diverse erkende appellaties die het land kent, zoals Wachau, Wagram of Burgenland gedijen de edelste witte druivenrassen, zoals de voor Oostenrijk iconische Grüner Veltliner, de Pinot blanc en de Riesling. Maar Oostenrijk heeft ook eigen blauwe rassen zoals de Zweigelt, de Blaufränkisch of de Sankt-Laurent waarvan uitstekende roséwijnen worden gemaakt. Meer en meer zien we dat wijndomeinen zich specifiek gaan toeleggen op de productie van kwalitatieve rosé en de wijn dus niet langer zien als een nevenproduct van rode wijn. In feite kent de roséwijn een toenemend succes. Sommige regio’s creëren nu zelfs hun eigen appellaties voor rosé.

Een boeiende ontwikkeling, maar het belangrijkste is alvast dat u de volgende maanden al volop van enkele fijne witte en roséwijnen uit Oostenrijk kan genieten die bij ons verdeeld worden.

Vijf schitterende Oostenrijkse wijnen voor de zomertafel

• Birgit Braunstein Pinot Blanc, Burgenland (Demeter) 2020
Voor de fans van de biodynamische wijnteelt brengt wijnmaakster Birgit Braunstein een wijn die delicaat en floraal is van aroma maar verrassend prikkelend en gul op de tong met een breed en complex smaakpalet en een mooie, zuivere afdronk.
Verdeler: Proef de Passie, €12,30

• Ecker Eckhof Roter Veltliner ‘Steinberg’, Wagram 2021
Van de lichtgekleurde Roter Veltliner wordt hier een witte wijn gemaakt. Opgevoed op vaten van acaciahout. Aroma van witte aalbes, meloen, perzik en een vleugje bijenwas. Mond met veel finesse, een retour van zomerfruit en een frisse, minerale toets in de finale.
Verdeler: Oostenrijks Wijnhuis, €16,67

• Domäne Wachau ‘Steinwerk’ Grüner Veltliner, Wachau 2020
De nieuwe referentie ‘Steinwerk’ van dit bekende huis langs de Donau rijpte 12 maanden ‘sur lie’ in marmeren en granieten cuves. Neus met hints van tuinkruiden, rijpe perzik en kweepeer. Impressies van kalk en steentjes uit een bergbeek. Fijne, peperige afdronk.
Verdeler: Wijnen De Clerck, €17,25

• Nittnaus Rosé Zweigelt, Burgenland 2020
Medium zalmroze getint. Neus met verleidelijke aroma’s van viooltjes, aalbes en roze pompelmoes. Gulle mond met een lichtjes vette textuur en een fijne terugkeer van citrus en zomerfruit. Vriendelijke zuren zorgen voor een finish vol frisheid.
Verdeler: Delhaize, €7,99

• Stift Göttweig Rosé, Messwein, Niederösterreich 2020
Deze rosé van het Benedictijnerklooster Göttweig wordt gevinfieerd op basis van de druiven Zweigelt en Blauburgunder. Anders dan de naam ‘Messwein’ doet vermoeden is dit een frisse en perfect droge rosé met een fruitig en fris karakter. En slechts 11,5% alc.
Verdeler: Santéwines.be, €9,90