Dirk Rodriguez
Personalia

Ad Bibendum en Monard Pro Vino: het beste van twee werelden

Monard Pro Vino begon er 40 jaar geleden aan, ad Bibendum 25 jaar geleden. Dat zijn niet zomaar twee jubilea. Het gaat om een en dezelfde familie Monard uit Zonhoven. Door het initiatief van Björn en Birgit Monard worden de twee nu verenigd. Daar werd in Antwerpen op getoast met een schitterend glas Champagne Thiénot.

Alles begon veertig jaar geleden met Justin Monard en Monard Pro Vino dat naam en faam verwierf met mooie huizen uit Bordeaux en Bourgogne. Gelet op het succes van de zaak ging vader Monard ervan uit dat zijn zonen Johan en Björn in zijn voetsporen zouden treden. Hij leerde ze alles bij over grote Franse wijn, maar de zonen zagen wat vader niet zag: de kracht, de eigenheid en de schwung van wijn uit de nieuwe wereld. Dat leidde toen tot een schisma in de familie.

Johan en Björn begonnen als pioniers van de wereldwijn in Vlaanderen. Dat gebeurde op eigen kracht en in eerste instantie kleinschalig, maar hun wijnzaak ad Bibendum was intussen wel een feit. Het initiatief kende dermate veel bijval dat ad Bibendum al snel uit zijn voegen barstte. Vlaanderen omarmde het idee van wijnen uit de nieuwe wereld en de wijnimportzaak van Johan en Björn werd dan ook de marktleider met een flinke aanhang onder ambitieuze restauranthouders en gepassioneerde wijnliefhebbers.

Dat Johan Monard 25 jaar later uit Ad Bibendum stapt na het overlijden van zijn moeder, betekent geen einde voor ad Bibendum te Sint-Truiden, maar duidelijk een nieuw begin. Het heeft ook gezorgd voor een hereniging in de familie. Monard Pro Vino dat na het overlijden van vader Justin werd geleid door Birgit Monard, gaat nu op in ad Bibendum en komt dus onder de vleugels van CEO Björn Monard. En Birgit Monard zal haar activiteiten onverminderd verderzetten in de nieuwe structuur.

‘Birgit is een belangrijke aanwinst voor Ad Bibendum,’ laat Björn er geen twijfel over bestaan. En ook Birgit is formeel: ‘Geen sprake van dat ik op mijn lauweren ga rusten. Ik blijf mijn klanten bezoeken, alleen is het nu met een ruimer aanbod: oude én nieuwe wereld. En dat is een sterk aanbod, want het is het beste van twee werelden.’

Met Björns zoon Frédéric, die in september aan zijn 6de jaar in Ter Duinen begint, lijkt de opvolging ook verzekerd.

Zoals hoger gezegd, werd een en ander beklonken met een mooie lunch bij Fine Fleur* aan de Botanical Gardens in Antwerpen en met de exclusieve terroir-champagnes van Thiénot, in aanwezigheid van Stanislas Thiénot. De Cuvée Alain Thiénot 2008 staat voortaan bij ons met stip aangekruist.

Een en ander betekent ook dat ad Bibendum voortaan over vier fysieke winkels beschikt: Gent, Antwerpen, Zonhoven en de hoofdzetel in de Alfajetlaan te Sint-Truiden.

Meer info: klik hier voor website ad Bibendum