Charles Piron
Oenotoerisme

Op vakantie in de Loire? Ziehier onze favorieten.

Als u een liefhebber bent mooie wijnontdekkingen en glooiende landschappen, dan is de Loire iets voor u. De grote kracht van dit wijngebied? Zijn diversiteit (en zijn kastelen natuurlijk).

U kunt er in een paar minuten van de ene appellatie naar de andere springen, wijnen proeven die lijnrecht tegenover elkaar staan, en een reis maken door een prachtige streek. De diversiteit van de wijnen, maar ook de brede aanbod van gerechten, de landschappen en de toeristische trekpleisters. En niet te vergeten: zijn kastelen opgetrokken uit tufsteen. Hieronder een paar adressen om achter de hand te houden voor uw volgende reis naar de langste stroom van Frankrijk.

Proeven

Langlois-Château
Als u het geluk hebt in de stad Saumur te toeven, neem dan de tijd om enkele van de fijnste bubbelkelders te bezoeken. De Rue Léopold Palustre doet bijna denken aan de Avenue de Champagne in Épernay. Langs deze straat aan de rivier staan verschillende beroemde huizen. Zoals het huis Langlois-Château dat rondleidingen aanbiedt door zijn prachtige troglodieten-kelders. Er wordt uitleg gegeven over het vinificatieproces. Het geheel eindigt zoals het hoort: met een proeverij.
www.langlois-chateau.fr

 

Ackerman
Maison Ackerman bevindt zich op enkele meters van het vorige. Het huis bestaat al sinds 1811 en heeft, zoals de naam doet vermoeden, een Belgische voorgeschiedenis. De productieplaats is nu buiten de stad verplaatst, maar op de oude site kan je een onvergetelijk bezoek brengen aan de uit tufsteen gehouwen kelders. Ze zijn nu omgevormd tot een ruimte voor kunstenaars. U kunt door de hoogste kelders van de streek wandelen en van een tijdelijke tentoonstelling genieten. De ideale activiteit voor wie er graag een culturele dimensie bij heeft.
www.ackerman.fr

Domaine des Galloires
Dit is een radicale verandering van stijl: een soort duik in een familiaal wijngoed. Het Domaine des Galloires ligt op de grens van Anjou en de poort van Bretagne. Het wijnassortiment is dan ook erg gevarieerd, van Crémant de Loire tot Anjou, via Malvoisie en Muscadet… De familie laat u met plezier het assortiment proeven en u er zal ook genoeg zijn om wat mee naar huis te nemen!
www.galloires.com

Een ommetje waard

Château de Chambord
De Loire is natuurlijk in de hele wereld bekend om zijn ongelooflijke kastelen. De beroemdste is ongetwijfeld Chambord. HDit majestueuze gebouw, omringd door prachtige tuinen, is een must-see. De oorspronkelijke tuinarchitect was trouwens ook de uitvinder van… de pelouse.

Château de Chenonceau
Iets minder beroemd, maar net zo prachtig, is het Château de Chenonceau met zijn beroemde galerij van twee verdiepingen die uitkijkt over de rivier de Cher, een van de architectonische juweeltjes van de Loire-vallei. Gelegen in de appellation Touraine, kunt u ook veel van de omliggende wijndomeinen bezoeken. Tip: de appellatie Touraine-Chenonceau is befaamd voor zijn uitstekende sauvignons.

Château D’Ussé
Ten westen van de stad Tours ligt het Château d’Ussé, een ander majestueus kasteel. Ooit was het een sprookjeskasteel met uitzicht op de Indre en de Loire… zo mooi dat Charles Perrault inspireerde tot het schrijven van Doornroosje.

Tafelen

L’Essentielle
De Loire is ongetwijfeld een streek die bekend staat om zijn streekproducten en zijn gastronomie. Zoals in het restaurant L’Essentielle in Saumur, waar chef Anthony Vaillant en zijn team u een inventieve keuken laten ontdekken waarin lokale seizoensproducten centraal staan. Dit alles voor een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.
www.restaurant-lessentiel-saumur.fr

Le bistrot des belles caves
In het hart van Tours biedt deze typisch Franse bistro gastronomische en conviviale gerechten. Maar de ongelooflijke troef van deze plek is zijn bekroonde wijnkaart die meer dan 1200 referenties vermeldt.
www.lebistrotdesbellescaves.fr

Château de la Frémoire
In het uiterste westen van de wijngaarden van Anjou staat het statige Château de La Frémoire. Hier is het in de zomer kreeft en Muscadet geblazen. Dat zorgt voor een uitgelaten sfeer in het park van het kasteel. De wijnen van de Pays Nantais stelen uiteraard de show en er worden gerechten op basis van vis en zeevruchten voorgesteld.