B. Havaux – D. Rodriguez
Winebizz

Recorduitvoer Champagne naar België

En het gaat niet over een bescheiden toename, maar over liefst 12,4 tegenover de pre-covid periode.

Na een lichte daling in 2020 (-1,9% in volume) is de Champagne-uitvoer naar België in 2021 met liefst 12,4% in volume gestegen (ten opzichte van 2019). Voor het eerst sinds 1999 komt men op die mùanier boven de 10 miljoen flessen uit (10,3 miljoen). België is daarmee de vijfde grootste importeur van Champagne in de wereld geworden, met een totaal marktaandeel van 5,8% van de totale Champagne-export. Dit volume gaat gepaard met een recordomzet van 166,9 miljoen euro (eveneens +12,4%). Het marktaandeel van non-vintage brut Champagne blijft stabiel (91,9%). Interessant is ook de toename van de uitvoer van Champagne met lage dosage, die ondanks de nog kleine volumes een sterke toename vertonen (+74,1% in volume, d.w.z. +0,7 punten marktaandeel ten opzichte van 2019), zo luidt het in een persbericht.

En dan moeten we er nog op wijzen dat bij deze cijfers geen rekening is gehouden met de rechtstreekse aankopen van Belgen ter plekke, die op deze manier een deel accijnzen uitsparen (1,4 euro/fles). Deze lager belaste maar volkomen legale invoer wordt geschat op 30% van het volume. Op die manier kan de totale import wel eens rond de 14 miljoen flessen komen te liggen.