AGENDA

Weldra eerste wijn recht uit de Noordzee!

Belgische plantkundigen zijn erin geslaagd een hybride druivenras te ontwikkeling dat vruchtdragend is op zandbanken, de Moularis. De eerste oogst is voorzien voor 2025.

Doordat het druivenras Moularis in staat is te groeien op een ziltzoute ondergrond, kan het geplant worden op de zandbanken in de buurt van onze windmolenparken op zee. Volgens Dr. P. Z. Wever, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de plant, opent dit gigantische vinologische en economische perspectieven.

Dankzij de investeringen van sommelier en horeca-uitbater Freddy Versnickt uit Zeebrugge, bekend geworden door de productie van de Beste Garnaalkroket van de Wereld en Gentse investeerders die verder onbekend willen blijven, zijn inmiddels de eerste aanplantingen al kunnen geschieden. De bedoeling is een wijngaard (of moet we zeggen ‘zeegaard’?) van minstens 150 hectare te planten. Het zou meteen om een biologische wijn gaan. “Logisch,” zegt Dr. P.Z. Wever, “Dankzij de zee kunnen de ziektekiemen de wijngaard onmogelijk bereiken. En de strakke zeewind voorkomt dan weer elke schimmelvorming!”

Uit onderzoek blijkt dat de smaak van de Moularis, die wat doet denken aan de Albariño uit Rias Baixas, zich uitstekend leent voor foodpairing met de pas erkende Oostendse garnaalkroketten, met maatjes (jonge haring) alsook pasta met schelpjes of mosseltjes (vongole). De eerste Moularis-oogst is voorzien op 1 april 2025.

Op de vraag van een lezer van wat de moularis een kruising is, luidt het antwoord: van mosselbanken en aprilvissen.