Sofie De Meerleer
Oenotoerisme

Chant d’Éole viert uibreidingsplannen met 100ste Belgische vat

Het succes van Belgische wijnen en in het bijzonder van mousserende wijnen valt niet te ontkennen. Ook commercieel gesproken, want bij de meeste huizen raken de voorraden maar met moeite aangevuld. Dat is uitermate zo bij Chant d'Eole. En de nieuwe aanplant wordt pas tegen 2026 en 2027 productief. Tijdens een persvoorstelling werd ook het 100ste eiken vat van de Belgische tonnelier Barwal gedoopt.

Het is in deze marktcontext dat Hubert Ewbank, eigenaar van de Chant d’Éole in Quévy in de provincie Henegouwen, 12 miljoen euro extra investeert in een ambitieus project om zijn productiefaciliteiten uit te breiden. Zijn doel is om veel meer te produceren om aan de grote vraag te voldoen, maar ook om te diversifiëren. De huidige productie van 150.000 flessen moet in 2028 zijn opgelopen tot een half miljoen flessen. Tien hectare werd vorig jaar geplant en nog eens tien hectare zal dit jaar worden geplant. Dit zal het domein Chant d’Éole, met bijna 50 hectare wijngaard, naar de eerste plaats van de Belgische wijngaarden stuwen.

Diversificatie
In september is de eerste schop de grond in gegaan voor de bouw van het nieuwe gebouw, dat een ondergrondse kelder zal omvatten die 7 meter diep is gegraven om het hele jaar door een koele en stabiele temperatuur te garanderen. In deze kelder komt een vatenkelder die groot genoeg is om de wijnen 60 maanden in Belgische eiken vaten te laten rijpen, en een opslagkelder die geschikt is voor anderhalf miljoen flessen. Een nieuwe kuipruimte en technische ruimten zijn eveneens gepland. Een ander deel van het project is gewijd aan wijntoerisme en -evenementen.

Het succes van het tijdelijke restaurant dat afgelopen zomer middenin de wijngaard werd geïnstalleerd, heeft het besluit van Hubert Ewbank bevestigd om meer te investeren in oenotoerisme. Bijna 20.000 bezoekers zijn gaan zitten in 2021 om te eten of te genieten van een degustatie. Twee seminariezalen en een theater voor concerten en tentoonstellingen zullen binnenkort beschikbaar zijn. De rooftop van het gebouw belooft een adembenemend uitzicht op de wijngaard. Deze evenementprojecten zullen uiteraard een bijkomende bron van inkomsten zijn, maar ook een formidabel marketinginstrument dat erop gericht is klanten aan zich te binden metonvergetelijke ervaringen.

Barwal
Merkwaardig is dat de keuze van Chant d’Eole voor de opvoeding van sommige vins clairs en likeuren uitgaat naar een kersverse Belgische tonnelier, Barwal. Voor ons de gelegenheid om even dieper in te gaan op de materie. Hoezo Belgische vaten? Komen de geschikte bomen niet allemaal uit het Centraal Massief? “Nee,” zegt ons Hugues De Pra, een van de twee initiatiefnemers, “Belgische eik is fantastisch, alleen worden er nu alleen rustieke meubelen en brandhout van gemaakt en dat is jammer. Wij kiezen bomen uit met een ouderdom van 80 tot 200 jaar en die zijn uitermate geschikt om hoogwaardige vaten van te maken.”

Gestart in 2020, wordt er voor het praktische gedeelte voorlopig nog met de Tonnellerie Artisanale de Champagne gewerkt, maar het is de bedoeling om de hele activiteit naar Henegouwen over te hevelen. Het courante formaat waarmee gewerkt wordt is de pièce bourguignone (228L), iets groter dus dan de Bordelse barrique (225L). Prijs: ±900 euro.

Meer info Barwal: https://www.barwal.be

Meer info Chant d’Eole: https://www.chantdeole.be/nl

Foto onder: Hubert Ewbank van Chant d’Eole