Dirk Rodriguez
Regio

Champagne ‘EPC’ wil gebrek aan terroirchampagne invullen

Champagne, meestal een blend van verschillende druivenrassen en bodems, is volgens de conventionele allerminst terroir. EPC wil daar verandering inbrengen.

Het idee komt van Alain Edouard, négociant, die merkte dat door de hoge druivenprijzen veel champagneboeren ermee ophielden om zelf champagne te produceren, ook al beschikten ze over alle nodige installaties om dat te doen. Het was voor hen rendabeler en vooral makkelijker om meteen te verkopen aan de grote champagnehuizen. Easy money. Maar Edouard zag de kans om een verhaal te brengen dat steek hield voor champagneliefhebbers: hij zou het terroir en de transparantie voorop stellen.

Monocépage
Het eerste deed hij door de champagnes die op de markt komen met zijn EPC-label (staat voor EPiCurien) te verbinden met een duidelijke plaats en slechts één druivenras. Nadien moest hij de champagneboeren nog vinden en overtuigen om met hem samen te werken. Dat laatste was eenvoudig: hij bood ze veel meer geld voor hun champagne dan ze voor hun druiven kregen.

Transparantie bracht hij op het achteretiket: met duidelijke vermelding van streek, druivenras én dosage (max. 6g). Er is voorlopig maar één hiaat in het aanbod: er zijn enkel champagnes beschikbaar op basis van Chardonnay of Pinot noir. Op pure Pinot Meunier bijvoorbeeld is het nog wat wachten.

Invoerder voor België: Brunin-Guillier.

.