Dirk Rodriguez
Foodpairing

Valentijn heeft meer om het lijf dan lingerie en champagne

Niks mis met lingerie, sexspeeltjes en champagne natuurlijk, maar alles kan beter. Wanneer we onze topsommeliers polsen komen we al snel uit bij een lekker, edoch donker goedje.

Cadeautjes en bloemen misstaan natuurlijk nooit bij Valentijn, maar vergeet niet, beste romantici, dat de liefde nog altijd door de maag gaat!

Naar verluidt zou de klassieke combinatie champagne-oesters het nog altijd goed doen. Al is het maar omdat het volgens sommigen en afrodisiacum is. Sommelier Benoit Couderé (Santé Wines) krijgt er alvast nog altijd het water van in de mond. “Niet vergeten dat champagne nog altijd de favoriete bubbel is van veel mensen. De plop bij het openen van een fles is het geluid dat een blijk geeft van genegenheid voor het gezelschap! Bijvoorbeeld in combinatie met een Oostendse creuse komen er geheid warme gevoelens boven om nog te zwijgen over intieme chemie.”

“In ieder geval is het cliché van champagne met oesters een veel betere combinatie dan het cliché van champagne met aardbeien,” aldus Marina Claus, drijvende kracht achter wijnrestaurant SOMM in Gent, “want het eerste is gastronomisch een heel mooie fit, terwijl bij het andere de match ver zoek is…”

“Ik probeer me als mannelijke sommelier in te beelden wat aangenaam is voor vrouwen,” mijmert sommelier Maxime Hadji, “Ik heb toch de neiging om te geloven dat bubbels erg aangenaam zijn voor beiden, man en vrouw, en ik vraag me af: waarom geen rosé bubbels? Cliché’s zijn niet altijd slecht. Niet voor niets gaan ze al eeuwen mee. Ik moet dan denken aan het schilderij Le Déjeuner d’Huitres met Louis XV (van schilder Jean-François de Troy uit 1735, nvdr, zie onder). Het valt echter op dat we hier weinig of geen vrouwen zien op het schilderij. Zou het kunnen dat vooral mannen gek zijn op oesters?”

“Ga er maar van uit dat champagne en oesters een goede combinatie zijn,” aldus sommelier Jasper Van Papeghem van Bottleadvice, “en misschien nog origineler en opwindender: gin-tonic met oesters en dan vooral door de kruiden of botanicals die in de gin verwerkt zijn. Wist je dat de Belgische gin Quantum Satis beweert gebaseerd te zijn op een afrodisiacum uit de middeleeuwen… Misschien is Valentijn een ideaal moment om het uit te proberen.”

Gianluca Di Taranto: “Al wat hiervoor gezegd is durf ik onderschrijven. De uitstraling alleen al stuwt de beleving naar boven. Maar voor mij is er nog een “next level”: Jonge Château Yquem met Gillardeau-oesters.”

“De context is voor mij alles,” zegt Wim Van Leuven van La Buena Vida. “Het cliché neigt de laatste tijd inderdaad richting rosé bubbels. Alles hangt af van het gezelschap, wat mij betreft. Maar of de consumptie hiervan gepaard gaat met een reële opwelling van bepaalde lichamelijke stoffen, durf ik sterk te betwijfelen.”

Ook Paul-Henri Cuvelier van restaurant Paul de Pierre wil nuanceren: “De juiste sfeer en suggestieve namen van wijn of appellatie kunnen vanzelfsprekend helpen, terwijl de alcohol altijd helpt te ontspannen en we weten dat stress een grote hinderpaal is voor romantiek. Een sommelier kan ook helpen door het juiste verhaal te vertellen. Moet je maar eens komen luisteren!”

Donker goedje

“Zoals al gezegd kunnen de ingrediënten in cocktails wel wat veroorzaken,” weet Jasper Van Papeghem. “Het kunnen best wel lustopwekkende drankjes worden.”

Dat gelooft ook Maxime Hadji: “Als we het over opwinding hebben, mik ik ook meer op gember en peper in bepaalde drankjes – zeker bij de mannen.”

Marina Claus gooit iets anders op tafel: “Als ik dan toch een afrodisiacum moet noemen, doe mij dan maar een donkere chocoladecombinatie met bijvoorbeeld een Vin Doux Naturel van Rasteau. Donkere chocolade, cacao, toetsen van zwarte kers, rijpe bramen, zorgen toch wel voor een fameus zwoele combinatie.”

“Chocolade en dessertwijn zoals Porto vormen inderdaad een goede match met de liefde,” beaamt Jasper Van Papeghem.

En als we het dan toch over dessertwijn hebben, kunnen we behalve Rasteau en Porto ook Banyuls noemen. Of belegen sherry’s zoals de Oloroso of de Palo Cortado. En voor wie het droger wil: een Maury Sec of een krachtige, pure grenache-wijn. Altijd een verrassende maar mooie combinatie met chocolade.

Wat we ook optekenden en altijd klassevol: een mooie, oude rode bourgogne! En nog dit: een prachtige, pure Syrah. Niet voor niets is het volgens de Franse grammatica de enige vrouwelijke druif. La Syrah!

Rest ons niets anders dan alle verliefden een fijne Valentijn met veel inspiratie toe te wensen… en uit te kijken naar de babyboom van 2023.