Dirk Rodriguez
Personalia

Flora Trentinoglia stond aan de wieg van het Genkse Raineri-succes

Vorige week overleed Flora Trentinoglia (89), moeder van Gianfranco Raineri en drijvende kracht achter de wijn- en delicatessenzaak Raineri in het Limburgse Genk (Zwartberg).

Flora en haar man Basilio Raineri kwamen eind jaren veertig naar ons land. Hun ouders waren aangetrokken door de werkgelegenheid in de steenkoolmijnen. Aanvankelijk was de familie aan de andere zijde van de taalgrens gevestigd.

In het Waalse Aiseau kreeg het echtpaar de kans om een kleine zaak in Italiaanse voedingswaren over te nemen. Basilio kocht hele vaten Italiaanse wijn bij een invoerder in Charleroi die hij nadien zelf bottelde. Hij vond hiervoor klanten tot in Limburg. Bij zijn prospecties raakte hij almaar meer gecharmeerd door deze provincie tot hij er op een dag een restaurant en een logementcafé opende, iets wat we tegenwoordig een B&B zouden noemen. In 1968 verhuisden Flora en Basilio naar Zwartberg en openden een nieuwe winkel in Italiaanse specialiteiten. Intussen had Basilio een vrachtwagen gekocht waarmee hij zelf in Italië wijn kon gaan halen. Hij werd officieel invoerder van wijn.

Gianfranco Raineri
In 1982 stapt zoon Gianfranco mee in de zaak en onder zijn impuls werd het assortiment nog verder uitgebreid met verse producten wat zou leiden tot het bekende winkelconcept in de Torenlaan in Genk-Zwartberg. Gianfranco, die de zaak in 1994 overnam, zou later met de opening van een tweede outlet in Gembloux de historische band met Wallonië herstellen. Maar achter de comptoir en achter de schermen speelde Flora lang de hoofdrol. Zonder haar was Raineri nooit kunnen uitgroeien tot een van de grootste Italiaanse speciaalzaken van het land. “Zij was groots in het helpen van klanten en in het dagelijkse leven. Een culinaire en culturele genieter,” laat Gianfranco over haar optekenen.

Voor meer info over Raineri, klik hier.

Foto onder:
Gianfranco en zijn moeder Flora