Over de man die meer Lafleur liet veilen dan er gemaakt was

28.12.2021

Rudy Kurniawan, zelfverklaard wijncollectioneur en Amerikaan van Chinese origine met Indonesische familienaam, bleek achteraf over 9 paspoorten te beschikken. Toen de politie hem arresteerde had hij de veilinghuizen en de Amerikanen 10 jaar lang bij de neus genomen.

En om dat voor elkaar te krijgen was toch wat talent nodig. Niet alleen was hij een meester in het namaken van originele etiketten en ze de patina te geven alsof ze al 70 jaar oud waren, bovendien bleek hij ook nog eens een ‘master blender’ te zijn. Zelfs kenners moeten toegeven dat door hem nagemaakte wijnen van Domaine de la Romanée-Conti verbluffend goed op de originele leken. Nochtans haalde hij de pinot noir gewoon uit California.

Gaandeweg werd hij echter wat slordig en kregen Amerikaanse veilinghuizen bezorgde telefoontjes uit Europa. Een van die telefoontjes kwam van het huis Lafleur in Pomerol. Men verbaasde zich over het feit dat het veilinghuis 8 magnums van Château Lafleur 1947 had laten veilen, terwijl er in werkelijkheid maar 5 geproduceerd waren. De flessen waren afkomstig van Kurniawan. Een inhoudelijke fout, maar het was niet deze ‘kleine overdrijving’ die hem de das omdeed. Dat was door een paar oude wijnen te laten veilen die ‘historisch’ bekeken gewoon nooit waren geproduceerd. Daarvoor moet je natuurlijk de geschiedenis van elk wijnhuis kennen. Dat de Europeanen hun eigen geschiedenis zo omarmen was iets wat Kurniawan onderschat had. Op zeker ogenblik liet Kurniawan flessen Domaine Ponsot Clos Saint Denis veilen van de millésimes 1945 tot 1971 terwijl de familie Ponsot pas in 1982 was begonnen met het produceren van haar Clos Saint Denis. Na deze historische blunder werd hij geschaduwd door de FBI. En dat leidde ten slotte tot zijn aanhouding in 2012 waarbij de FBI bij een heel namaaklaboratorium ontdekte bij hem thuis in Los Angeles.

Altijd leuk om de documentaire op youtube te bekijken die hierover werd gemaakt (The Greatest Wine Forger). Neem je tijd, want de video wordt vaak onderbroken door reclame… Voor de netflix-abonnees: zoek naar de erg geslaagde film Sour Grapes

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down