Diverse

Feestelijke Languedoc-toppers uit de kelders van de Familie Helfrich (deel 2)

Vroeger zou men misschien niet gedacht hebben aan een mooie Languedoc voor de feesten. Maar toen wist men ook niet welk verschil een mooi terroirs kan maken...

De Familie Helfrich, bekend van de crémants uit de Elzas en vele andere Franse wijnen, heeft de laatste decennia bewust geïnvesteerd in de mooiste wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. De redactie van Vino maakte een feestelijke selectie uit het ruime aanbod van de Familie Helfrich. De nummers van de wijnen stemmen overeen met de cijfers op de foto.

9
• Fitou ‘Vignes Centenaires’ (Les Vignerons de Mont Tauch), Fitou 2019
Wijn uit de hogere heuvelachtige sector van Fitou, op basis van voornamelijk oude Carignan en opgevoed op eiken vaten. Dit is mooi werkstuk met rijp en zuiver fruit, een aangename souplesse en een opmerkelijke fraîcheur. De kruidig-minerale eindtoets is afkomstig van garrigue en terroir. Deze unieke fitou van honderdjarige wijnstokken brengt ode brengt aan een eeuwenoude wijncultuur.
Foodpairing: gestoofde gerechten, haas, konijn en kleinwild, gegrild rood vlees.
• Verdeler: zoekt nog een verdeler in België.

10
• Château des Jaumes ‘ La Pierre Taillé’, Tautavel 2019
Wijn uit de Roussillon op basis van Syrah, Grenache, Carignan en een klein deeltje Mourvèdre. Deze wijn is erg innemend met volrijp zwart fruit en aangename toetsen van vanille en kruiden afkomstig van de vatrijping. Lekker vlezig op de tong met fluwelen tannine en en hint van zwarte chocola in de afdronk.
Foodpairing: stoofschotels met wild, hazenrug, gegrild en gestoofd rood vlees. Bij chocoladdesserts.
• Verdelers: Oscar Wines – Tinlot / Legrand Drinks – Tamines

11
• Château de Tholomies ‘La Chapelle’, Minervois-la-Livinière 2017 (bio)
Al sinds de oudheid bekend als een bijzondere plaats: Tholomies betekent immers niets anders dat ‘Tout le Meilleur’ in de taal van Oc. De Grenache, Mourvèdre en Syrah zorgen voor een krachtige aanzet van geconcentreerd zwart fruit en hints van wild en leder. Breed in de mond met een enorme smaakdiepte en een schitterende lengte.
Foodpairing: bij gestoofd en traag gegaard vlees, bij herten steak of om zomaar van te genieten bij het haardvuur.
• Verdelers: Bollaert – Merelbeke / Ets Trentin – Farciennes / Vin dit Vin – Tertre.

12
• Domaine de La Baume, Languedoc-Pézenas 2018
Beperkte productie in genummerde flessen. Op basis van 75% Syrah en 25% Grenache. Geraffinneerde neus met kers, braam en klein zwart fruit en delicate houttoetsen. Fluwelige aanzet met een fijn tannineraster en een breed palet van rijp fruit en specerijen. Lange afdronk met vleugje zwarte peper. Topwijn die helemaal klaar is voor de feesten.
Foodpairing: bij fazant, een mooi gebraad of hindefilet en natuurlijk ook om zomaar van te genieten.
• Verdelers: Time 2 Wine – Destelbergen / Despert – St-Job-In’t-Goor / Baeten Vinopolis – Genk et Maaseik / Douze Wines – Waregem et Wortegem-Petegem.