Diverse

De familie Helfrich haalt de feestwijn uit de kelder (deel 1)

De Familie Gelfrich heeft recht van spreken. Ze neemt een kwart van de totale productie van de mousserende crémant-wijnen uit de Elzas voor haar rekening. En crémant uit de Elzas is de meest geapprecieerde van alle crémants. Maar waarom eigenlijk?

Over het waarom is oenoloog Nicolas Haeffelin het best geplaatst om uitleg te verschaffen. Hij is de hoofdverantwoordelijke voor de familie Helfrich en de groep Grands Chais de France voor de hele Oostzijde van Frankrijk: Elzas, Jura, Diois en Savoie. Hij is ook keldermeester van twee belangrijke huizen, bekend om hun uitstekende crémants: Arthur Metz en Klipfel. Haeffelin: “De Elzas was historisch de eerste om een cahiers de charge voor te stellen bij de INAO. Er spelen kwaliteitsfactoren zoals de uitstekende ligging van de wijngaarden aan de droge oostkant van de Vogezen. En dan is er nog de verplichting in de Elzas om zoals in de Champagne met de hand te oogsten (volledige trossen). Kortom we hebben hier in de Elzas samen met de Champagne de strengste regels. Bij de huizen van de familie Helfrich wordt gemiddeld 20% reservewijn toegevoegd. Ook dat is op het zeldzame hoge niveau van de Champagne.”

Ontdek hieronder de crémants van de Familie Helfrich

(lees verder onder de foto)

1.
• Klipfel Blanc de Noirs Brut, Crémant d’Alsace
Op de basis van 100% Pinot noir, vermits men in de Elzas geen Pinot Meunier heeft. Een wijn die perfect het karakter van de wijnen Klipfel toont: gestructureerd en met een aangename vineus profiel. Aroma’s van bloemen en wit zomerfruit gaan over in een mond met een goed gestoffeerd palet met pronte zuurtjes die het geheel verfrissen.
Foodpairing: aperitief, zeevruchten, tapa’s, lichte voorgerechten en zeevis.
• Verdelers: Amavins Mechelen (en andere verkoopspunten, T. 015/30.90.11)

2.
• Klipfel Chardonnay Brut, Crémant d’Alsace
Cremant op basis van 100% Chardonnay die op een bijzondere wijze werd gevinifieerd: om te beginnen onderging de volledige cuvé een malolactische fermentie en rijpte de crémant 24 maanden sur lattes. Complexe neus met citrus, steenfruit, koekjesdeeg en brioche. Romig op de tong met een lichte fumé-toets in de finale. Mooie wijn die u in combinatie kan zien met fijne entrées.
Foodpairing: aperitief, lichte voorgerechten, gerookte vis, kazen met zachte korts en bergkaas.
• Verdelers: Amavins Mechelen (en andere verkoopspunten, T. 015/30.90.11)

3.
• Domaine du Moulin de Dusenbach Brut Tradition, Crémant d’Alsace
Op basis van Pinot noir, Pinot gris, Pinot blanc of Auxerrois. Hoewel fruitig van aanzet met perzik en citrus groeit de wijn in het glas tot een heel fijn geheel. Toonbeeld van harmonie met een evenwichtig palet en een frisse retour van rijpe citroen fruit. Zuivere afdronk. Crémant die gewoon op zichzelf staat.
Foodpairing: bij aperitief, zeevruchten, vette vissoorten en sushi.
• Verdelers: Francis Bernard – Sint-Lambrechts-Woluwe

4.
• 1985 Colmar Chardonnay Brut, Crémant d’Alsace
Op basis van Chardonnay die 28 maanden sur latte rijpte. Licht en helder van tint. Erg zuivere neus met hints van limoen en een vleugje acacia. Na walsen ook duidelijke toetsen van brioche en toast. Verfrissend, goed gestructureerd en tegelijk romig op de tong met een afdronk vol finesse. Slechts 7 g dosage. Met datum van dégorgement.
Foodpairing: bij aperitief, zeevruchten en kazen met halfharde korst en comté.
• Verdeler: Legrand Drinks – Tamines

(lees verder onder de foto)

5
• Arthur Metz Réserve de l’Abbaye ’1904’ Brut, Crémant d’Alsace
Deze Cuvée die een ode is aan de wingerd van Marlenheim. De wijn op basis van Chardonnay rijpte langer dan 18 maand sur lattes. Levendige en tegelijk complexere neus met citrus, witte bloesems en brioche. Een mond vol rafinnement die buitengewoon goed geknoopt is. Reussite.
Foodpairing: bij aperitief, zeevruchten, sushi, vette vissoorten, reblochon.
• Verdelers: Dewit – Overijse / Vins Brunin Guillier – Gaurain Ramecroix / Ets Trentin – Farciennes.

6
• Perle Noire by Arthur Metz, Crémant d’Alsace
UItzonderlijke cuvée op basis van 100% Auxerrois. Ondanks de lange periode sur lattes (24 maand) is de wijn heel licht van kleur. De neus is zowel floraal als fruitig met delicate toetsen van perzik en conferencepeer. Na schudden ook wat koekjsdeeg. De levendige aanzet vormt een geslaagd contrast met de genereuze karakter van de Auxerrois.
Foodpairing: bij aperitief, sushi, gevogelte, marcelin, munsterkaas
• Verdelers: Varesa – Lommel / Oscar Wines – Tinlot / Masetti – Annevoie.

(lees verder onder de foto)

7
• Arthur Metz ‘110’ Terroir Schiste ‘Schiefferberg’, Brut, Crémant d’Alsace
Topcuvée op basis van Chardonnay, Pinot noir en Pinot blanc. Bracht liefst 60 maanden sur lattes door. Verleidelijke neus met brioche en zelfs een vleugje kandij en boter. In de mond een structuur als een kathedraal, getemperd door de souplesse van de reservewijnen en door de vinificaie sur lattes. Echte feesttopper.
Foodpairing: bij aperitief, gemarineerde oesters, hapjes met kaviaar, fijne witte vleesgrechten.
• Verdelers: Vins Brunin Guillier – Gaurin Ramecroix / Legrand Drinks – Tamines

8
• Klipfel Rosé, Crémant d ‘Alsace Brut
Op basis van 100% Pinot noir. Licht kersenrood getint door een techniek waarbij de blauwe druiven een aantal uren in de pressoir blijven. Expressief met delicaat rood: bosaardbei en een vleugje kers. Fris en tegelijk fruitig in de mond met een delicate terugkeer van rood zomerfruit. Leuke extravagantie voor de feesten.
Foodpairing: aperitief, sorbets, lichte fruitdesserts
• Verdelers: Amavins Mechelen (en andere verkoopspunten, T. 015/30.90.11)