Partenaire
Foodpairing

De 4 gezichten van Vouvray, in het glas en aan tafel

Vouvray is een appellatie met een benijdenswaardig profiel in Touraine, en dan spreken we over de rechteroever van de Vallei van de Loire.

Het klimaat is gematigd met een lichte oceanische invloed. Toch regent het er weinig, zeg maar net genoeg om de énige druif van de appellatie perfect gelukkig te maken: de witte Chenin Blanc.

Een ideaal terroir vergt natuurlijk meer dan enkel een geschikt klimaat. Ook de complexe ondergrond van Vouvray speelt een grote rol: rijk aan keien, klei en silex, soms dooraderd met tufsteen – dat is de lichte kalksteen die zacht en vochtig aanvoelt onder de grond maar bovengronds stevig en droog wordt: de statige kastelen van de Loire zijn eruit opgetrokken. Sommige bodems worden ‘perruches’ genoemd, vanwege de siliciumlagen (SiO2) die de wijn een minerale toets geven. Op andere plaatsen vinden we ‘aubuis’, getypeerd door een klei-kalk mengeling. Hieruit ontstaan uitmuntende zoete wijnen. Het is deze variatie aan bodems én de savoir-faire van de wijnbouwers die hebben geleid tot de vier wijnstijlen die we associëren met Vouvray.

Van sprankelend en droog tot zalvend zoet

Eén wit druivenras, de edele Chenin blanc, ligt in Vouvray aan de basis van de vier stijlen: de fines bulles (minstens 1 jaar sur lattes), de stille sec, de stille demi-sec en de moelleux.

Een Vouvray heeft een heldere strogele tint die een typische goudgele schijn krijgt bij de moelleux. De neus wordt gekenmerkt door aroma’s van acacia, roosjes, citrus en conférencepeer in het geval van de sec en demi-sec. Dat verandert in citrus en brioche bij de fines bulles en in gekonfijt fruit en honing bij de moelleux.  De Demi-Secs en moelleux zijn zacht, sensueel, complex, weelderig maar altijd verfrissend.

De Vouvray sec heeft een bleke tint en een kristalschittering. Op de tong is de sec gul, karaktervol en mineraal. De frisheid en aciditeit vullen vis en zeevruchten perfect aan. Naast citrus geeft het ook aroma’s van wit fruit zoals appel of perzik, en zelfs rijp fruit (gesuikerd), zoals amandel en hazelnoot.

Vouvray voor de feesten

Het leuke is dat wanneer je Vouvray kiest, je door zijn veelzijdigheid veel kanten uit kan: van aperitief tot voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dat geldt om te beginnen voor de Belgische keuken. Fines bulles bij het aperitief, sec bij de garnaalkroket, demi-sec bij de zondagse kip en moelleux bij Brusselse wafel.

Bij de feesten bent u echter even goed bediend. De Vouvray moelleux wordt dan dé match voor foie gras, de sec laat zich smaken bij Sint-Jacobsvrucht of tataki van tonijn, de demi-sec voelt zich in zijn nopjes bij kalkoen en de fines bulles is digestief bij de kerststronk.

SUGGESTIES VAN VINO

FINES BULLES | BARON TUFIER, TÊTE DE CUVÉE, VOUVRAY BRUT | €9,35 bij Colruyt
Deze Vouvray fines bulles is een en al elegantie, 24 maand sur lattes. Feestwijn.

FINES BULLES | DOMAINE DU VIKING, VOUVRAY BRUT | €15,50 bij Espaces Vins Pirard
Deels op hout gerijpt, dan 18 maand sur lattes. Voor aperitief en feesten zoals oudejaar.

SEC | DAMIEN PINON, CUVÉE TUFFO, VOUVRAY 2017 | ± €10,50-12,50 : VPS Belgium (Schaarbeek), Nielsvins (Brussel)
Lichtgeel met een mooie fruitige neus. De ideale fruitige Vouvray sec met hints van citrus en een lange afdronk vol fraîcheur en finesse.

SEC | DOMAINE DE LA CHÂTAIGNERAIE, CLOS DE LA LANTERNE, VOUVRAY | ± €11,50-12,50 12 Lucani Wijnhandel (Lommel), vinifine.be, La Halle aux Saveurs (Jodoigne)
De wijngaard waar deze cuvée vandaan komt, ligt aan de oever van de Loire vlak aan een klif. Gegist en grijpt op grote vaten (500l), pas gebotteld na 10 maanden. Fris en complex van smaakpalet én ideaal bij zeevis.

SEC “TENDRE” | DOMAINE DES AUBUISIÈRES, BERNARD FOUQUET, CUVÉE SILEX, VOUVRAY | ± €10-14,50 bij Universal Wine (Beernem), 2016-17 bij Samson’vins (Thon), 2017 bij Leymarie (Eghezée), 2017 bij The Wine Corner (Genappe), 2018 bij Caves de France (Dendermonde), 2018 bij La Cavinière (Spa), 2018 bij Mig’s World Wines (Sint-Gillis), 2019 bij Matthys Wines (Brugge).
Zachter type, aromatische en licht minerale Vouvray. Bij schelpdieren, vis à la plancha, koud vlees en geitenkaas.

DEMI-SEC | CHÂTEAU GAUDRELLE, SUR 1 FIL, VOUVRAY 2017 | €16 bij Cellier Jocunditas PH vins (Mignault).
Gemaakt van gevlochten wijnstokken geplant in een klei en kiezels. Demi-sec met een sublieme spankracht. Een frisheid en balans die zeldzaam zijn voor dit type wijn. Cuvée gekenmerkt door sterk ontwikkelde aroma’s, een gok maar aangename verrassing van Château Gaudrelle. Denk aan foie gras, tajines, Thaïse en Indische keuken, pittige kaas…