Baudouin Havaux
Regio

Rosé Méditerrannée, nieuwe speler in de levendige rosémarkt

De IGP Méditerranée maakt deel uit van de grote familie van appellaties onder de vlag van de Sud-Est. De verschillende sectoren vormen een lappendeken van 9 geografische aanduidingen die u vindt op de kaart. Deze IGP-wijnen uit het zuidoosten van Frankrijk vormen een waremozaïek, samen 11.000 hectare wijngaarden en de belangrijkste appellatie in het zuidoosten.

In tegenstelling tot andere IGP-wijnen zijn de cépagewijnen hier in de minderheid en maken zij slechts 25% van de productie uit. We spreken dus over wijnen met een eigen karakter. De klassieke druivensoorten zoals Merlot, Syrah, Grenache en Muscat geven hier present. In wit maken druivensoorten als Chardonnay, Viognier en Ugni blanc de dienst uit. Er zijn ook nieuwe soorten die opduiken zoals de kruisingen Chasan (wit), Caladoc (rood) en de bekende Marselan, combinatie van Cabernet Sauvignon en Grenache noir. Deze druivenrassen blijken goudklompjes in combinatie met het klimaat. Met andere woorden, er is een ruim palet van druivensoorten voorhanden waarmee drie kleuren wijnen met succes kunnen worden gevinifieerd.

Hier in België zijn we het meest vertrouwd met de zuidelijke rosés die bijna 80% van de productie vertegenwoordigen. De belangstelling voor mediterrane wijnen is een waar fenomeen in België en daarbuiten, legt Roger Ravoire, vice-voorzitter van Intervins Sud-Est, uit: “In het eerste kwartaal van 2021 is de IGP Méditerranée de appellatie die qua volume en waarde het sterkst is gegroeid op de Franse markt, met name in de detailhandel waar deze benaming het erg goed doet (+18%). Op de exportmarkt hebben de wijnen een explosieve stijging gekend in het begin van het jaar* (+ 64 % in volume en + 84 % in waarde!).

Over karakter gesproken: we spreken over mediterrane wijnen die genieten van 2500 zonuren per jaar, en het zijn dus warme, zonnige en stralende wijnen. De nieuwe communicatie van de IGP Méditerranée weerspiegelt dat ook: door het licht gebeeldhouwde roséwijnen, geïnspireerd door de zuivere mediterrane lucht. Het gaat om “Wijnen die buiten de gebaande paadjes kleuren, die men vrij kan ontdekken, zonder complexen, in alle spontaneïteit met vrienden of familie,” aldus Jean-Claude Pellegrin, nieuwe voorzitter van Intervins Sud-Est.

Want het is ook veel meer dan een zonovergoten gebied, het is ook een filosofie: die van savoir-vivre, van loslaten, van avontuur, van emoties, van uitwisselingen, van ontmoetingen en van ontsnappen. Met zo veel verschillende terroirs en een overvloed aan druivensoorten is het moeilijk om mediterrane rosés te beschrijven. Er zijn echter gemeenschappelijke noemers: souplesse, frisheid en harmonie in aroma en palet.

Wat is een IGP?
Een IGP of Indication Géographique Protégée (nl: Beschermde Geografische Aanduiding, BGA) is een officieel Europees kwaliteitslabel dat ook een ORIGINE waarborgt. Het label geeft aan dat wijn voor 100% voortkomt uit een welomschreven territorium en beantwoordt aan een reeks van criteria.

Hoe ontstond de appellatie IGP Méditerranée?
In 2007 werd de Vin de Pays Portes de la Méditerranée, die al bestond van in 1999, omgevormd tot Vin de Pays de Méditerrané. In 2009 werd deze geüniformeerd tot IGP Méditerranée. Op 1 januari 2015 werd de IGP officieel erkend door de Europese Unie.

IGP Méditerranée in cijfers
• 70% Rosé, 20% Rood, 10% Wit
• 682.000 hectoliter elk jaar
• 110.000 hectare wijngaarden