D. Rodriguez – C. Piron
Regio

De mooie cuvées worden van stal gehaald

Moët & Chandon, Canard-Duchêne en Castelnau laten de "slechte" oogst niet aan hun hart komen. Hun luxe-cuvées stonden trouwens al enkele jaren in de steigers...

In Bordeaux wordt 2013 bestempeld als een slecht jaar, maar in de Champagne heersen andere regels.

Moët & Chandon maakt Grand Vintage van 2013
Het huis Moët & Chandon, bekend van zijn Dom Pérignon maar ook van zijn Grand Vintage waarvoor eveneens strenge selectie- en vinificatieregels gelden, komt dus onverschrokken uit met een 2013.

Het gaat om een wijn die 7 jaar lang in de kelders van het huis sur lies heeft gerijpt. Keldermeester Benoît Gouez noemt het “Zoals werken met een negatief van een fotopellicule. Je ziet de contouren maar hebt geen idee hoe het resultaat zal zijn eens alle elementen ontwikkeld zijn.”

Ook in de Champagne was 2013 relatief koud, vandaar dat er pas in oktober werd geoogst. De opbrengst (13 ton/ha) was matig naar Champagne-normen, maar dat kwam de kwaliteit ten goede. De Chardonnay kwam er goed uit (10,4% alcoholpotentieel bij de oogst), de Pinots minder. De zuurgraad (8,5 g) lag boven het gemiddelde, wat een indicatie was voor het bewaarpotentieel. Aan de normale dosage van de millésimés (5g/l) werd niet geraakt.

Champagne Castelnau ‘Hors Catégorie’ C.M. 1993
Bij Castelnau werken twee ‘Cheffes de Caves’ aan de luxevucée Hors Catégorie, die het geheimzinnige bijschrift C.M. 1993 meekrijgt. Productie: amper 5100 normale flessen en 400 Magnums. Assemblage: 15% Chardonnay, 55% Pinot Noir en 30% Pinot Meunier. Claim: ‘Deze champagne kreeg een toets van cacao mee!’ Ja, hoe dan wel? Een eerste punt van verduidelijking is de houtlagering, mogelijk op Amerikaanse eik. En allicht kreeg de liqueur d’expédition ook wat opsmuk van hout mee.

DE C.M. 1993 is een ode aan het wielrennen en meer bepaald aan de Col de la Madeleine die exact 1993 meter hoog is, maar in de Pyreneeën gelegen is. Een col buiten categorie, nog een toespeling op de naam, die in 2013 voor de 25ste keer door het peloton beklommen werd. De wijn is een blend van cru’s van de jaargangen 2008, 2010, 2011 en 2012.

Of de champagne echt een toets van cacao heeft, laten we aan uw beoordeling over. Maar persoonlijk zouden we hem toch eerder bij oesters of Sint-Jacobsschelp serveren dan bij een chocoladedessert.

Champagne Canard-Duchêne Vintage 2012 ‘Brut Nature’
Canard-Duchêne brengt zijn Vintage uit als Brut Nature en dat vereist natuurlijk een erg zorgvuldige manier van werken, want zonder suikertoevoeging kan er ook niets gemaskeerd worden. De wijn moet dus loepzuiver zijn en de zuren worden enkel getemperd door de lange rijping sur lies.

In feite gaat het om een Blanc de Noirs want de basis is Pinot noir en Pinot Meunier. De stille wijn onderging een malolactische gisting om de zuren te temperen. De wijn lag 8 jaar lang sur lies en aan de complexiteit en de lengte van deze Vintage te oordelen kan hij allicht ook nog 8 jaar op fles rijpen. Maar niets verhindert u om hem nu al te kraken natuurlijk.