Spirits blog

De Spirits Selection viert hoogmis in eigen land

De Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles is een internationale spiritscompetitie die al voor de 22ste keer plaatsvindt. Door covid was het 18 maand geleden dat de internationale jury nog was samengekomen om 's werelds beste spirits te onderscheiden.

Met een recordaantal van 1801 inzendingen uit 47 landen, gegroepeerd in 42 verschillende categorieën betekent de Spirits Selection niets minder dan een ware wereldreis door de spiritsindustrie. Ondanks alle hinderpalen om te reizen vonden juryleden uit 23 verschillende landen elkaar op deze 22ste Editie die plaatsvond hartje Brussel. De diversiteit van de inzendingen weerspiegelt de wereldwijde consumptie. De Chinese Baijiu blijft de meest gedronken drank ter wereld, maar wordt op de voet gevolgd door de suikerrietdistillaten: rum en cachaça. In België zal rum, volgens de analyse van enkele kenners, de belangrijkste gedistilleerde drank van het land worden – in consumptietermen.

Vorig jaar konden de organisatoren wegens gezondheidsbeperkingen de kwaliteit van de Belgische spirits niet in de kijker zetten. Maar dit jaar stond de Belgische knowhow sowieso in de schijnwerpers. Er zijn ongeveer vijftig producenten van gedistilleerde dranken in België, die jenever, whisky, vruchtenlikeur, gin enz. produceren alsook enkele ongewone gedistilleerde dranken op basis van witloof, speculoos en snoep. Voor de internationale jury waren bezoeken gepland aan enkele toppers van de Belgische productie van gedistilleerde dranken, waaronder de whiskystokerij The Belgian Owl, de onlangs door de brouwerij Legends overgenomen stokerij Biercée en de hoeve Mont Saint-Jean in Waterloo, eigendom van de groep John Martin.

Rum scheert hoge toppen

“Whisky, rum, gin en wodka zijn de belangrijkste categorieën op de markt, maar het leiderschap van whisky wordt almaar meer betwist door de rum, die een enorm marktaandeel verovert,” zegt Pascale Guillier van de Cave St Jacques in Doornik, die niet minder dan 1.500 gedistilleerde dranken aanbiedt. “Whisky en rum zijn elk goed voor 35% van onze verkoop, terwijl gin nu 15 à 20% van de omzet vertegenwoordigt, afhankelijk van het seizoen.”

Claudia Hamm van Premium Spirits, groothandel in een duizendtal premium gedistilleerde dranken, maakte dezelfde bemerking. Rum heeft de single malt whisky ingehaald om de volgende redenen: hij is goedkoper en toegankelijker en wordt ook gewaardeerd door vrouwen en jongeren vanaf 25 jaar. Niettemin staat single malt whisky nog steeds op de tweede plaats wat de verkoop betreft, gevolgd door gin. Stephan De Bolle, hoofd van de afdeling gedistilleerde dranken bij Cinoco, bevestigt de groei van rum, die gin van de tweede plaats heeft verdreven, na whisky. Bij Carrefour zijn het de whisky en de vodka die het vaakst over de toonbank gaan, met 22 en 20% van de verkoop. In Luxemburg ziet de groep Cactus hoe de rum en de gin nu de dans leiden.

Het is voorlopig de op grote schaal geproduceerde ‘mélasse-rum’ die de markt aanvoert, met merken zoals Diplomatico, Don Papa, Mathusalem, Barcelo, Angostura, Mount Gay… De artisanale Rum Agricole is echter ook aan een opmars bezig, vooral in Franstalig België.

Eerstdaags worden de uitslagen van de Spirits Selection verwacht.