Dirk Rodriguez
Personalia

Peter Arijs eerste laureaat Best Belgian Taster of the Year

De dappersten der Galliërs waren de Belgen, maar de moedigsten onder de Belgische wijnkenners zijn zij die deelnemen aan de Belgian Blind Tasting Competition, want bij geen enkele proef kan je zo hard de mist ingaan. Hieronder alles over de laureaten van de historische, eerste editie en de proef zelf.

De proef zat als het volgt in elkaar: de deelnemers kregen 5 witte en 5 rode wijnen voorgezet in Riedel Wine Wings glazen. De enige informatie die werd verstrekt was dat het ging om bekende Europese wijnen waarin één druivenras dominant was (minstens 70%).

Behalve met het herkennen van het druivenras konden de deelnemers ook punten scoren met het juist inschatten van het land en de regio van herkomst, het millésime en de rijpingsmethode.

Hoofdlaureaat werd Peter Arijs, medewerker van Ken Wijn en bij wijnhandel Qualivino te Lier en tevens wijndocent bij Syntra.

Runner-Up werd Jean-Christophe Verschelde, Adviseur en Verantwoordelijke Wijnopleidingen bij Colruyt

Op de derde plaats (Bronze Award) hadden we een ex-aequo tussen ir. Bruno Van Geyseghem, voorzitter van Oenocycle, bij de uitreiking vertegenwoordigd door zijn dochter Stéphanie en Julien Wautier, sommelier in bijberoep en student Oenologie aan Cefor.

(lees verder onder de foto)

De wijnen die dienden herkend:
• Een Verdejo uit Rueda
• Een Sauvignon blanc uit Sancerre
• Een Fendant (alias Chasselas) uit de Valais
• Een Grenache blanc van de Ventoux
• Een Chardonnay Sambre et Meuse uit België

• Een Spätburgunder (alias Pinot noir) uit Pfalz
• Een Merlot uit Lalande-de-Pomerol
• Een Tempranillo uit Rioja
• Een Syrah van La Clape, Languedoc
• Een Corvina, Amarone della Valpolicella

De deelnemers getuigden dat de proef behalve leerzaam ook lekker en intrigerend was. Ook al is het soms ‘hard met de voetjes op de grond landen’, de honger naar meer kennis en ook winst wordt er op een prettige manier mee aangescherpt.

Begin januari worden de modaliteiten van de editie 2022 aangekondigd. Na deze eerste succesvolle editie is de ambitie niet enkel aangewakkerd bij de deelnemers, maar ook bij de organisatoren. Tot gauw?