Communiqué
AGENDA

Op zoek naar authenticiteit? De Sud-Ouest ontvangt u met open armen

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober vindt Vino.be Village Sud-Ouest plaats in de Gare Maritime van Turn & Taxis (Brussel). Een dertigtal exposanten zal wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk presenteren, evenals producten van de Canard à Foie Gras en Bayonneham. Daarnaast zijn er knappe workshops over foodpairing: een reis naar het hart van de authentieke gastronomie van het Zuidwesten.

Authenticiteit is het woord dat het Zuidwesten het best omschrijft. Een authenticiteit die wordt toegeschreven aan de beelden die spontaan met het zuidwesten worden geassocieerd: de feesten, de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela, de middeleeuwse kastelen, de ham van Bayonne, die sinds 1998 wordt beschermd door een BGA die garandeert dat de varkens in het zuidwesten zijn geboren en opgegroeid met een traditioneel dieet en dat de rijping plaatsvindt in een afgebakend gebied aan de voet van de Pyreneeën. Maar ook de eendenborst en de foie gras, eveneens beschermd door een BGA die garandeert dat de in Frankrijk geboren eend in het Zuidwesten is geteeld en nadien bereid volgens traditionele recepten. En dan zijn er nog een dertigtal wijnen (29 AOP’s en 13 IGP’s) die zich verbergen in knusse hoekjes in dit ruime gebied dat zich uitstrekt van het Centraal Massief tot de uitlopers van de Pyreneeën, en verder langs de oevers van de Garonne tot de Atlantische stranden van de Landes.

Het is een wijngebied dat bestaat uit verschillende microklimaten die kunnen worden gegroepeerd in zes entiteiten: de uitlopers van de Pyreneeën, de Gascogne, het bekken van de Garonne, het bekken van de Tarn, de vallei van de Lot en het bekken van de Aveyron. Het zuidwestelijke bekken komt in Frankrijk op de eerste plaats wat betreft diversiteit van druivenrassen. Er zijn bijna 300 druivenrassen, waarvan er meer dan 130 inheems zijn. Elk van deze appellaties onderscheidt zich door verschillende subterroirs en -klimaten en door wijnen die van specifieke druiven worden gemaakt. Deze verscheidenheid aan druivenrassen geeft de wijnen hun eigen persoonlijkheid en typiciteit. Ze zijn overigens in alle soorten en kleuren verkrijgbaar. Van droge of zoete witte wijnen, mousserende wijnen, fruitig of vineuze rosés, tot lichte en krachtige rode bewaarwijnen. En deze passen als geen ander bij de landbouwproducten van het Zuidwesten.

Een korte rondleiding langs vijf van de meest gewaardeerde appellaties in België
We beginnen met een van de oudste appellations van Frankrijk, AOP Gaillac, dat witte wijnen produceert met Mauzac en Loin de l’Oeil, rode met Duras, Braucol of Prunelard en zijn beroemde mousserende wijn met Mauzac. In de AOP Fronton is de Négrette de koningin van de druivenrassen. De wijn onderscheidt zich door hints van viooltjes, zwarte bessen, bramen en zoethout. Colombard zit dan weer in het DNA van de IGP Côtes de Gascogne. Gros Manseng en Sauvignon worden ook in deze streek aangetroffen en resulteren in witte wijnen met frisse tonen van exotisch fruit en citrus. De AOP Saint Mont, bezaaid met pittoreske dorpjes en Romaanse kerkjes, verschaft witte wijnen met een grote finesse dankzij de druivenrassen Arrufiac en Petit Courbu. Tannat is de dominante druivensoort voor de rode wijnen. Tannat is ook de koning van de Madiran, terwijl de Manseng heerst bij de witte Pacherenc du Vic-Bilh AOP. De eerste wordt gekenmerkt door zijn rijke tannines en zijn gul, gastronomisch karakter.

Vino.be Village Sud-Ouest praktisch :
Plaats : Gare Maritime van Tours et Taxi te Brussel.
Tijdstip : vrijdag 15 oktober, 14-21u en zaterdag 16 oktober, 11-20u.
Vrije toegang, degustaties betalend (symbolische prijs van 1 euro per glas van 5cl).
Covidpass voorzien.