D. Rodriguez – C. Piron
DIVERS

Bourgogne en het belang van… kloven

In de wijngaarden van Bourgondië worden zeer grote wijnen gemaakt met historische en internationale bekendheid. De bekendste zijn de Premiers en de Grands Crus, afkomstig van uitzonderlijke terroirs die vaak worden gelinkt aan de invloed van de "combes". En nu vraagt u zich af: wat zijn die "combes" precies?

Als we het in Bourgogne over terroir hebben, zeggen de lokale boeren dat je eigenlijk “climat” bedoelt. Het woord “climat” verwijst in deze context niet naar de meteorologie, maar komt hier overeen met een specifieke Bourgondische term die een erg specifieke sector aanduidt. Elke climat in Bourgogne is in feite een geheel van wijngaarden die zorgvuldig afgebakend zijn en vallen onder een (vaak eeuwenoude) appellatie, met een eigen geschiedenis en met bijzondere geologische en klimatologische omstandigheden.

Elke climat heeft zijn eigen smaakprofiel en heeft zijn plaats in de hiërarchie van de crus, ook al worden die verschillende climats van slechts één druif gemaakt (pinot noir voor rood, chardonnay voor wit). De hiërarchie is heel duidelijk in Bourgogne. Het gaat van regionale appellatie (bvb. Hautes Côtes de Beaune), naar village-wijn (bvb. Gevrey-Chambertin), over Premier Cru (bvb. Savigny-lès-Beaune ‘Les Narbantons’), tot Grand Cru (bvb. Le Montrachet). Er zijn meer dan 1000 climats die elkaar opvolgen van Dijon tot Santenay. Sommige van hen hebben illustere namen zoals Chambertin, Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Corton, Musigny… Deze Crus zijn vaak gekoppeld aan… “combes”. Nu wat zijn deze combes precies? Daarvoor hebben we een Bourgogne-specialist nodig zoals Willy Daelemans om ons dat uit te leggen. De term “combes” duidt op iets geologisch, het zijn namelijk kleine breuken of ravijntjes, zeg maar kloven, in het zichtbare of minder zichtbare rotsgesteente.

Concentratie in de Côte de Nuits
Langs de Côte de Nuits, en dat is het merkwaardige, blijken deze kloven aparte microklimaten te creëren. Onder meer omdat ze de koele wind kanaliseren die vanaf het plateau naar beneden komt. Zo beïnvloeden ze de verschillen in rijpheid van de druiven op de verschillende percelen. De Combe d’Orveau is op die manier de oorzaak waarom we Chambolle-Musigny, Echezeaux en de Clos de Vougeot van elkaar onderscheiden, ook al liggen ze soms slechts op enkele tientallen meters van elkaar. De regio Côte de Nuits verzamelt een rits aan roemruchte appellaties: Chapelle-Chambertin, Clos de la Roche, Clos de Vougeot, Romanée-Conti, Charmes Chambertin. Sommige auteurs hebben dit uitzonderlijke terroir zelfs de bijnaam “de Champs-Elysées van de Bourgogne” gegeven. En het zijn deze kloven die de diversiteit van Bourgogne hebben voortgebracht en een grote invloed hebben op het unieke profiel van deze wereldberoemde wijnen.

Ontdek de wijngaarden van Bourgogne vanuit de lucht in deze video: