B. Havaux – D. Rodriguez
Regio

De Gids van de Belgische Wijn: op 16 september in de boekhandel. Maar wie zijn de grote laureaten?

Voor deze eerste editie van de Gids van de Belgische Wijnen werden 162 wijnen afkomstig van 61 domeinen geselecteerd door professionele jury bestaande uit gerenommeerde journalisten, sommeliers, wijninvoerders en wijnhandelaren.

Slechts 3 wijnen haalden de maximumscore van 5 sterren :

CHANT D’EOLE Cuvée Réserve Brut

GENOELS-ELDEREN Zilveren Parel Brut 2014

RUFFUS Chardonnay Brut Sauvage

Deze wijnen worden door de jury beschouwd als de beste ambassadeurs van het jaar voor de Belgische wijnbouw. Zij figureren voortaan in de benijdenswaardige club van de 5 sterren. De bekroning van drie mousserende wijnen kan gezien worden als het bewijs dat de Belgen uitmunten in deze specialiteit. Daarmee wordt bevestigd wat eerder al mocht blijken uit internationale concours.

14 Belgische wijnen behaalden de op één na hoogste score van 4 en een halve ster:
ALDENEYCK Pinot Blanc 2018
ALDENEYCK Chardonnay Heerenlaak 2018
BIOUL Terre Charlot 2019
CHANT D’EOLE Brut Rosé
CHAPITRE Pinot Noir Brut Nature 2019
GENOELS-ELDEREN Chardonnay Blauw ’Kiezelingenbos’
GLABAIS Brut 2018
HAKSBERG Rocopo 2019
PIETERSHOF Chardonnay 2020
RUFFUS Brut Rosé
SCHORPION Zwart Brut 2015
SCHORPION Fibonacci
SEPTEM TRIONES Romorantin 2019
WAES Rood 2019

De jurering vond plaats op 14 juni 2021 in Brussel in de historische Lokettenzaal Visit.Brussels. De wijnen werden beoordeeld door middel van een blinde tasting, georganiseerd door het team van het Concours Mondial van Brussel en met de strikte naleving van de internationale regels voor wijnconcours. Alle Belgische producenten konden hun wijnen inzenden omdat de bedoeling van deze gids is om exhaustief te werken.

Deze eerste uitgave van de Gids van de Belgische Wijn is een eerbetoon aan de Belgische wijnbouwers en aan de pioniers die met euvele moed de Belgische wijnbouw letterlijk uit de grond hebben gestampt. In feite gaat het om een nieuwe economische activiteit waarop België trots mag zijn. De auteurs van deze gids en de juryleden die de wijnen voor deze gids hebben geselecteerd, hebben met deze uitgave tot doel onze nationale wijnproductie te promoten en de consument wegwijs te maken doorheen de wijngaarden en de wijngebieden die ons land rijk is.

In de gids die op donderdag 16/9 of uiterlijk op vrijdag 17/9 in de boekhandel zal liggen, werden alle wijnen van commentaren voorzien door de auteurs. Daarnaast vindt u informatie over elk van de geselecteerde domeinen en over de wijnbouw in ons land in het algemeen.

We wensen u een prettige, aanstekelijke lectuur toe en veel zwart-geel-rood proefplezier.

Titel: De Gids van de Belgische Wijnen
Uitgevers : Vinopres (Vino.be) & Akuna Matata
Auteurs : Baudouin Havaux en Dirk Rodriguez
Online te koop via: www.vino.be
Verkoopprijs: €19,90
Formaat : 135 mm x 210 mm
Aantal pagina’s : 200
ISBN: 9782960289305

Voor meer info: quentin.havaux@vinopres.com
De gids is vanaf nu ook hier te koop