AGENDA

LePlan-Vermeersch viert de 20 jaar van zijn eerste oogst

Dat die eerste oogst zou uitgroeien tot een klein wijnimperium met intussen 33 verschillende wijnen kon niemand voorzien. Hoe dan ook, LePlan-Vermeersch was geboren.

Het verhaal van Leplan-Vermeersch kon alleen geschreven worden door een autopiloot die tegen hoge snelheid een bocht neemt zonder goed te weten wat er volgt. Na een bijzondere autosport-carrière waarin Dirk Vermeersch meerdere keren de 24 uren van Zolder won, bio-groentenhandelaar was als Lancia en Maserati-dealer, kocht hij een mooie mas met gastenkamers in Tulette in de Drôme Provençale. Uit verveling begon Dirk rond de eeuwwisseling een braakliggend wijnperceel te bewerken. “Op die manier had ik een excuus om de lakens niet te moeten verversen,” dixit Dirk Vermeersch. In 2001 plukte hij zijn eerste GT(Grand Terroir)-oogst. Twee jaar later kreeg hij twee sterren in de Guide Hachette met de GT-S. De rest is geschiedenis.

De mas werd tenslotte verkocht in 2009 en hij kocht een tweede terrein met oude wijnstokken in Suze-la-Rousse (Zuidelijke Rhône, ook bekend vanwege de Université du Vin). Hij liet er door zijn goede kennis Guy Somers een industriële cuverie en kelder incluis appartementen bouwen. Een grote infrastructuur die mogelijk maakte om meer wijn te verwerken dan afkomstig van eigen druiven. Zo ontstond het idee om ook als négociant op te treden: druiven bij de buren kopen en onder het eigen GP (Good Party) huiswijnlabel vermarkten. Dirks dochter Ann heeft nu de dagelijse leiding in handen en zet het succesverhaal voort. Hun geheim? Lef en Vlaamse koppigheid (‘French Wine, Belgian Style’). Ze waren de eersten om de fameuze GT-monocépages te produceren in de zuidelijke Rhône. En als dat tegen de reglementen van de appellatie was, dan moest dat maar onder het label Vin de France. Velen zijn hen gevolgd.

Voor meer info klik hier.