Dirk Rodriguez
AGENDA

Belgische wijn op tafel bij Celler de Can Roca, drievoudig Beste Restaurant ter wereld

Apetrots is Patrick Nijs, en daar heeft hij alle reden toe. De gebroeders Roca, bekend van hun wereldvermaarde restaurant El Celler de Can Roca in Gerona (Catalonië), wilden absoluut een Belgische wijn op de kaart en het werd de zijne.

De vraag die je kan stellen is: waarom wilden de Roca’s absoluut een Belgische wijn op hun kaart. Daar zijn veel redenen voor, zoals het feit dat El Celler een internationale uitstraling heeft en dat Cool Climate wijnen tegenwoordig thuishoren op een degelijke wijnkaart, maar de echte reden was de assistent-sommelier, Cyril Vermeulen (foto, links). Josep Roca, hoofdsommelier van het vermaarde spijshuis, wilde van de kennis van zijn assistent gebruik maken om een Belgische wijn op de kaart te zetten, maar dat zou niet zomaar eender welke wijn worden. Men wilde een wijn met een eigenheid, zeg maar met een “Belgische” persoonlijkheid.

Kontreir
De naam zegt al heel wat over de persoonlijkheid van de wijn. Het is een blend van Acolon, Dornfelder en Pinot noir, bovendien een single vineyard ‘Steenkuyl’ afkomstig van de Houwaartseberg te Tielt-Winge. Hij ruikt naar petrichor en dat is een omschrijving van de geur van “regen op een zonnige zomeravond”.

Kontreir is een wijn die fermenteert met natuurlijke gisten en enkel wordt geproduceerd in goede jaren. Hij bestaat in wit, rood en orange-versie. Wijnmaker Patrick Nijs (foto, rechts) is van huis ingenieur Milieutechnologie en haalde zijn DipWSET en volgde de opleiding wijnbouw in Suze-la-Rousse. Met zijn wijnhuis De Wijnfaktorij brengt hij al enige jaren eigenzinnige wijnen op de markt. We verwachten overigens binnenkort een Petnat van zijn hand op onze proeftafel.