Dirk Rodriguez
Regio

Txakoli(na), de minst begrepen Spaanse wijn

De bekendste wijn van het Baskenland wordt door weinig wijnliefhebbers begrepen. Sommigen denken dat het de naam van een druivenras is, nog anderen denken dat het een appellatie is. Het is geen van beide..

Txakolina is Baskisch en betekent zoveel als “groene wijn”, dus net zoals… de Vinho Verde. Sommige Txakolina’s doen daar trouwens ook aan denken: laag in alcohol, met nog wat CO2 belletjes en een mespuntje restzoet. De wijn kreeg meer prestige dankzij Bodega Gorka Izagirre en zijn driesterrenrestaurant Azurmendi.

De Txakolina kent drie appellaties in Baskenland: Getariako Txakolina, Bizkaiko Txakolina en Txakoli de Alava. Het appellatie Getariako ligt tegen de Franse grens, buurt van Biarritz. Bizkaiko kan je het meest maritiem noemen, want gelegen tegen de zee (Golf van Biskaje). Meer landinwaarts ligt dan Alava, deze is dus ook het minst maritiem.

De dominante, verplichte druif (maar niet noodzakelijk 100%) is de Hondarrabi Zuri. Ze wordt vaak geblend met Petit Courbu, Gros Manseng of Chardonnay, druiven die we kennen uit de Franse Sud-Ouest.

De wijn is een pure dorstlesser, maar dat wil nog niet zeggen dat hij altijd zo cheap (verdund en met restsuiker) proeft als in de kleine bars in Baskenland. We proefden recent de Zudugarai (uit Getariako) en de Gorrondona Doniene (Biskaiko). Twee keer een lekker zilte en verfrissende wijn, maar de eerste kan je een frisse dorstlesser (11,5%) noemen, terwijl de tweede ietwat complexer proeft door de sur-lie rijping. (Doniene is beschikbaar bij Xpertvinum).

Hoe dan ook, we hopen dat u ze op weg in Spanje of bij een langverwachte écht zomerse dag in ons land eens te proeven krijgt.