Foodpairing

Zomerse verfrissingen vol raffinement

Eerlijk, hebben we ooit al betere redenen gehad om elke mooie dag te vieren? Hieronder lees je hoe de Familie Helfrich ervoor zorgt dat we dat op de gepaste manier kunnen doen met een reeks uitgelezen wijnen.

Het is geen geheim dat de Familie Helfrich haar roots heeft in de Elzas, regio van grote, historische terroirs en savoir-faire. Savoir-faire om in een streek met een fris tot gematigd klimaat grote wijnen te maken. Een gouden wet uit de wereld van de wijn is dat mooie wijn ontstaat waar de druivelaar een topprestatie moet leveren om prachtige vruchten voort te brengen. Wijn wordt maar goddelijk wanneer generositeit, frisheid, finesse en spankracht in één wijn samen gaan.

Met die gedachte is de Familie Helfrich ook over de grenzen van de eigen regio gaan kijken om haar waarden over heel Frankrijk uit te dragen. De door de familie bestuurde groep Grands Chais de France kon overnames verwezenlijken in Bordeaux, Bourgogne, Jura en Diois en de laatste decennia heeft de familie Helfrich ook gericht geïnvesteerd en synergieën uitgerold in de Loire, de Languedoc en de Provence. Daar gaan we deze zomer volop van profiteren.

Vijf wijnhuizen onder de Loep
Van 5 wijnhuizen nemen we de wijnen onder de loep. Om te beginnen van twee domeinen uit de Provence.

(lees verder onder de foto)

Zo vinden we aan de voet van de majestueuze Mont Victoire, het Château de la Galinière (foto). De geschreven documenten van Château de la Galinière gaan terug tot 1733. In 1983 wordt het domein gerestaureerd door twee antiquairs uit Aix en in 2014 werd het certificaat van biologische wijnbouw behaald. De wingerd profiteert van de zachte, zomerse temperaturen van de Provence, maar ook van de afkoeling ’s nachts door de luchtstromen uit het gebergte en van de ondiepe, kalkrijke bodem die ook keien (grès) en bauxiet bevat.

Domaine de la Rouvière is gelegen in Puget-Ville, in het hartje van de Provence op enkele tientallen boogscheuten van Saint-Tropez, temidden van de lavendelvelden. Behalve door lavendelvelden wordt de wingerd omgeven door natuurlijke vegetatie, wilde kruiden en struikgewas. 4 hectare zijn geklasseerd als ‘Pierrefeu’, een cru die aangezien wordt als een van de 4 beste van de hele Provence.

De andere wijnen die we hieronder voorstellen zijn afkomstig van de Loire, Cool Climate regio die bekend is om haar rosé’s en haar zomerse rode wijnen. De beroemde Château de Fesles en Château de Montguéret stelden we eerder al voor in deze kolommen. Het huis Sauvion stelt dan weer een wijn voor uit de onderschatte regio Haut-Poitou, waarvan de bodems regelmatig worden vergeleken met deze van Sancerre.

9 wijnen voor een geslaagde zomer

(lees verder onder de foto)

• Domaine de la Rouvière Blanc, Côtes de Provence 2020
Met wijngaarden op dezelfde breedtegraad als St-Tropez en gmaakt van een typische Provence-blend. Erg frisse neus van kruisbes, witte aalbes, limoen en pompelmoes. Goede structuur en frisse maar getemperde zuren op de tong, retour van citrus met ook wat gekonfijt wit fruit. Wijn met body en karakter en een retour van expressief fruit. Mooie lengte. Prachtig flesdesign overigens.
Foodpairing: Ideaal bij zeevruchten, wit van gevogelte en gerechten op basis van wit vlees.
Verdelers: Be Wine, Legrand Drinks, Time2Wine, Redouté Vin

• Sauvion Sauvignon Blanc, Haut-Poitou 2020
Afkomstig van de kleine appellatie Haut-Poitou die zich specialiseert in Sauvignon blanc en dat heeft alles te maken met de dominantie van kalk in de bodem. Het grootste deel van de productie wordt lokaal verkocht. De wijn oogt lichtgeel met wat met een lichte groene schijn aan de rand Fris, kruisbes, meloen en een vleugje tropisch fruit en ook varens. Op de tong verfrissend en luchtig met vriendelijke zuurtjes, een fijne afdronk met lichte fumé-toets.
Foodpairing: gegrilde en gerookte vis, gegrild gevogelte, wit vlees, geitenkaas.
Verdeler: Hesby Drink (Hannuit en Londin)

• Château de Fesles ‘La Chapelle’ Vieilles Vignes, Chenin sec, Anjou 2017
Mooi geel met gouden schijn. Karaktervolle wijn, venkelbloem en acaciabloesem, citrus, pompelmoes. Krachtig en full body met hints van broodgist, maar ook fris met een minerale diepte die aan schistes enorme lengte. Lichte houtinvloed die perfect verweven is met de structuur van de wijn. Wijn met een enorm bewaarpotentieel. Dit is natuurlijk meer dan een zomerwijn: eerder een uitgelezen gastronomische wijn.
Foodpairing: gegrilde en gerookte vis, gegrild gevogelte, wit vlees, kazen met halfharde korst.
Verdelers: Be Wine, Legrand Drinks, Ets Trentin, Vin dit Vin

• Château de la Galinière Rosé (bio), Côtes de Provence 2020
Multiblend van Grenache, Cinsault, Rolle en Cabernet. De licht zalmroze tint is het resultaat van een zachte pneumatische persing. Fermentatie bij lage temperatuur (16°– 18°C). De wijn blijft 3 maand op de fijne lies. De neus brengt een festijn van zomerfruit met nadruk op framboos, aardbei, citrus. Fijnweg prikkelend op de tong met gulle retour van rood zomerfruit, citruszuurtjes en een vleugje pompelmoes in de finale. Een hint van broodgist verzacht de afdronk. Erg complete zuiderling.
Foodpairing: aperitief, Provencaalse tomaatsalade, grillades, wit vlees, gerechten met ricotta.
Verdeler: Legrand Drinks

• Domaine de la Rouvière Rosé, Côtes de Provence 2020
Resultaat van een nachtelijke pluk om optimaal gzond en fris fruit te oogsten. Fermentatie bij lage temperatuur (14°C). De tint is helder, licht zalmroze. Delicate neus van klein rood bosfruit, limoen en pompelmoes. Delicate en goed droge aanzet met retro van sappig en rijp zomerfruit met een goede structuur. Fijn wit pepertje in de finale. Regelrechte plezierwijn.
Foodpairing: aperitief, slaatjes, tabouleh, diverse grillades, gevogelte en oosterse gerechten.
Verdeler: Time2Wine

• Château de Montguéret ‘Le Petit Saint-Louis’, Rosé d’Anjou 2020
Op basis van Gamay en Grolleau afkomstig van percelen met een bodem die rijk is aan schistes. De druiven worden pas eind september geplukt. Goed onderbouwde medium-roze tint. Gulle neus van roze meloen, framboos en aardbei met een hint van rode neusjes. Erg verfrissend op de tong met een genereuze retour van zomerfruit en een zachte, soepele, zeg maar ‘tedere’ afdronk. Serveer lekker koel bij 7°C.
Foodpairing: slaatjes, meloen met gedroogde ham, grillades, fruittaart en -sorbets.
Verdeler: Marcovinal

• Château de Fesles ‘La Chapelle’, Cabernet d’Anjou 2020
Schitterend flesdesign. Op basis van 100% Cabernet franc. Medium zalmroze met lichte kersenschijn. Hints van bonbon anglais (rode neusjes), framboos, rabarber, aardbei en citrus. In de mond rond met een vleugje boter en een gulle retour van rijp rood zomerfruit. Zachte finale met een goed geïntegreerd mespuntje restzoet. Erg toegankelijke wijn, die best fris tot koud geserveerd wordt. Merk ook het lage alcoholgehalte van deze wijn: 11%.
Foodpairing: tomaat-mozzarella, gerookte vis, oosterse gerechten, grillades, fruitdesserts.
Verdelers: Be Wine, Legrand Drinks, Ets Trentin, Vin dit Vin

• Château de la Galinière Rosé (bio), Côtes de Provence ‘Sainte Victoire’ 2020
Kwaliteitsassemblage van Syrah, Grenache en Cinsault. De licht zalmroze tint met een vleugje kers is het resultaat van een voorzichtige pneumatische persing. Fermentatie bij lage temperatuur (16°– 18°C), gevolgd door een verblijf gedurende 3 maand op de fijne lies. De neus zorgt voor een ruiker van zomerfruit met nadruk op framboos, limoen en rijpe pompelmoes. Fijn geschakeerd op de tong met palet van zomerfruit, citruszuurtjes en een wat anijs en zeste in de finale. Absolute topper.
Foodpairing: aperitief, slaatjes met verse kaas, kaviaar van aubergine, grillades, gevogelte.
Verdeler: Legrand Drinks

• Château de Montguéret ‘Le Petit Saint-Louis’, Saumur Rouge 2019
Deze wijn is gebaseerd op 100% Cabernet franc afkomstig van percelen in Puy-Notre-Dame en Vaudelnay met een bodem van tufsteen dooraderd met kleilagen. De druiven ondergaan een pre-maceratie bij lage temperatuur om het fruit op het voorplan te brengen. Diep robijnrood met purperen reflecties. Aromas van klein rood fruit en zoethout. Op de tong rond en fris tegelijk met goed verweven tannine en een aangename lengte. Serveer bij 14-15°C.
Foodpairing: Charcuterie, rundertartaar, gegrild gevogelte en steak, wit vlees, BBQ-gerechten.
Verdeler: Marcovinal