Charles Piron
Regio

13 vrienden, 5 druivenrassen en 1 wijngaarden

Aan de voet van het kruis van Hombourg zijn 13 vrienden de uitdaging aangegaan om een eigen wijn te maken. En de eerste stap van dit project vond begin deze maand plaats met de aanplant van 9000 wijnstokken.

Begin mei heeft Jérôme Ferrand, bekende wijnstokplanter, de 13 vrienden de weg getoond. Ze hebben samen op één weekend tijd 9000 wijnstokken geplant. De keuze viel op 5 Vitis Vinifera-druivenrassen: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Gamay en Zweigelt. Het wijndomein heeft nog lang geen wijn, maar wel al een naam: Domaine des Treize. Een naam die doet denken aan de vriendschap die de initiatiefnemers verbindt. Naar het voorbeeld van hun buur, Vin du Pays de Herve, hebben ze een landbouwcoöperatie opgericht.

Het wijnperceel is gelegen op een interessante heuvelrug in de gemeente Hombourg, in de provincie Luik. De wijnstokken staan aan de voet van het beroemde kruis, dat van mijlenver te zien is. Zoals altijd bij nieuwe wijndomeinen, is het nu vooral wachten geblazen. De wijnstokken hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Pas volgend jaar zullen er druifjes te zien zijn, en pas over twee jaar kan de eerste experimentele wijn gemaakt worden.