B. Havaux – D. Rodriguez
Regio

2020: Primeurs Bordeaux tonen beeld van “vechtmillésime”

Deze week loopt in Bordeaux de primeurweek 2020. Normaal een grote afspraak voor de professionals. Dit jaar werden ons gewoon stalen opgestuurd en wordt ons een event in Brussel beloofd. Eens zo handig, maar wel minder gezellig. En dan de hamvraag: hoe zit het met 2020 in Bordeaux?

Belandden op onze proeftafel voor de eigenlijke start van de primeurs: de 3 wijnen van Château l’Angélus (met videoconferentie, waarbij Hubert de Boüard en zijn dochter Stéphanie het woord hadden), en een selectie van de groep Dourthe. Het beeld is niet éénduidig, zoveel is al duidelijk. Toch claimt Bordeaux een trio van supermillésimes: 2018-2019-2020.

Hoewel 2020 een warme kernzomer had en een goede nazomer kende, was het een moeilijk jaar met duidelijke verliezen inzake volume. Dat was het resultaat van “grote contrasten in het klimaat”, zoals een rapport van Château Belgrave signaleert die de veldwerkplogen voor grote sanitaire uitdagingen stelde. Om kort te gaan: een winter met voldoende neerslag gevolgd door een warm begin van de lente, waardoor de bloei tot 2 weken vroeger op gang kwam dan normaal. Van een vrij frisse start van de zomer ging het naar er erg hete maand Juli, wat voor een zekere waterstress zorgde bij de vegetatie, maar niet overal problemen meebracht. Tenslotte werd erg vroeg geoogst. De bessen waren kleiner dan gewoonlijk, wat zorgt voor een soms erg hoog tanninegehalte. De vraag is: kan je met dergelijk materiaal gaan voor een normale extractie en lange maceratie? Het lijkt er op dat een deel van de wijnmakers met een dilemma te maken hadden: een tanninebom maken met bewaarpotentieel of een wijn maken die van in het begin aangenaam overkomt maar geen lang leven beschoren is.

Ons man ter plaatse, Bernard Sirot, ziet betere witte wijnen en merlots dan cabernets. Reden: regen tegen het eind van september die bepaalde appellaties (Saint Estèphe wordt genoemd) meer trof dan andere. Bij de zoete wijnen is er een gemengd beeld: in het najaar zat de klimatologie ook niet mee in Barsac-Sauternes, maar réussites worden niet uitgesloten.

De Boüard
Hubert de Boüard spreekt over “Een toets van tannine en fraîcheur die vrij uniek is. Iets dat ik in de 40 jaar dat ik in het vak zit nooit eerder zag. Dit millésime is allerminst vermoeiend, het heeft “appétence”, een woord dat we best kunnen vertalen als “zin geven om erin te bijten”. Het is een millésime met een bite, quoi.

N°3 d’Angélus, Saint-Émilion, 2020
Geen négocewijn deze nr 3, wel afkomstig van eigen percelen, samen 7 ha. Hiertoe hoort ook de jonge aanplant van de Carillon d’Angélus. 85% de Merlot, 10% de Cabernet Franc et 5% de Cabernet Sauvignon. 60% houtgerijpt. Gulle, expressieve neus van zwart en rood fruit met een even gulle toets van specerijen. Soepel en charmant in de mond met een smakelijk palet. Deze nummer 3 is voortreffelijk en slaat allicht vele nummers 1.

Carillon d’Angélus, Saint-Émilion, 2020
18 hectare waarvan 90% de Merlot, 5% de Cabernet Franc en 5% de Cabernet Sauvignon, exclusief voorbestemd voor de Carillon d’Angélus. 60% nieuwe Franse eik, 40% vaten van één wijn. Wijn die zich erg strak aankondigt in de neus en dat blijkt ook. De tannine is goed present in een canvas van rijp zwart fruit dat wacht op meer expressiviteit.

Angélus, Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé « A »
Ingehouden, complex, fris. Krachtig, maar met een fris karaktr. Stevige tannine die verweven is in geconcentreerde materie. Enorme lengte. De toekomst zal uitwijzen of deze wijn aan expressiekracht wint.

Van het huis Dourthe

Grand Barrail Lamarzelle Figeac (Saint Emilion Grand Cru)
Fijn rood en zwart fruit, maar stevige tannine.

La Garde, Pessac-Léognan
Goede structuur en opbouw, zwart en gestoofd fruit, vrij dominante tannine

Le Boscq, Saint Estèphe

Veel bessenfruit, ook gekonfijt fruit, maar de tannine krijgt hier een aards en wat rustiek karakter.

Belgrave, Haut-Médoc, 5ème GCC
Goede concentratie, generostieit, gekonfijt fruit, stevige maar kwalitatieve tannine, chocola-toets (hout)