Dirk Rodriguez
Winebizz

Justin Onclin: “De verkoop van Villemaurine was niet gepland.”

Justin Onclin heeft vandaag bevestigend gereageerd op de genoemde verkoop van Château Villemaurine. Tevens ontkende hij dat Château Branas Grand Poujeaux (Moulis) in de deal met de groep Lefévère betrokken is.

“Château Villemaurine is inderdaad verkocht aan de groep achter het Château Sansonnet (Saint-Emilion Grand Cru) en dat is de aannemersfamilie Lefévère uit Bordeaux. Die verkoop was helemaal niet gepland. De groep was blijkbaar erg geïnteresseerd om Villemaurine te verwerven. In die mate dat ik de familie samengeroepen heb om te bespreken wat onze positie zou zijn. We vonden het bod voldoende interessant om erop in te gaan.”

Wie Saint-Emilion wat kent weet dat Château Villemaurine schitterend gelegen is: op het kalkplateau van het dorp zelf. Onder het kasteel is er een historische kalkgroeve die bezocht kan worden. Het wijngoed is rechtover de parking gelegen waar alle autocars stilhouden en springt dus erg in het oog. Villemaurine staat ook een trapje hoger op de ladder van Saint-Emilion: het is een Grand Cru Classé. Bovendien is de wijngaard (7,2 ha Grand Cru Classé en 4 ha Grand Cru) groter dan deze van Sansonnet (7 ha). We kunnen ons dus perfect inbeelden dat het voor een ambitieuze aannemersfamilie als Lefévère een ideaal uithangbord is in Saint-Emilion.

(lees verder onder de foto)

In Bordeaux waren er geruchten dat ook Branas Grand Poujeaux (Moulis-en-Médoc), waar Justins dochter (foto boven), Carmen Onlcin de leiding in handen heeft, in de deal betrokken zou zijn. Maar dat wordt door Justin Onclin formeel ontkend. “Hier blijft de aandeelhoudersstructuur behouden, te weten de familie Onclin samen met onze Nederlandse zakenpartner Hindrik Gommer,” aldus nog Justin Onclin. Branas werd in 2020 uitgebreid met de 5,2 hectare van het naburige domein Granins Grand Poujeaux, zo schreef de Franse website Anthocyanes.

(foto bovenaan: Justin Onclin poseert voor Unesco-erfgoedsite Saint-Emilion – foto onder: een trekpaard doorploegt wingerd van Villemaurine)