Communiqué
Foodpairing

José Gomes van de Brusselse Brasserie de la Patinoire mag zich 1ste Best Oyster Master van België noemen.

De eerste editie van de wedstrijd "Best Oyster Master of Belgium" vond plaats op maandag 22 maart 2021 in het prachtig gerestaureerde “Gare Maritime” van Tour & Taxis. 7 professionele oestermeesters namen het tegen elkaar op, maar slechts één van hen kon aan het laatste eind trekken: laureaat José Gomes van La Brasserie de la Patinoire uit Terkamerenbos.

José Gomes van Brasserie de la Patinoire kan trots zijn op zijn titel van Belgian Oyster Master. De tweede plaats gaat naar Antonio De Campos van Belga Queen (Brussel). Manuel Rodrigues van Toucan sur Mer (Elsene) vervolledigt de top drie. De andere finalisten zijn Christophe Merlevede (L’Ecailler, Komen), Jeremy Levecke (Bistro Belle de Jour, Oostende), Benjamin Goedbloed (Dôme Sur Mer, Antwerpen) en Pieter Lamon (Vishandel Lotte, Meulebeke).

Op maandag 22 maart 2021 namen deze 7 Belgische oestermeesters het tegen elkaar op in de eerste editie van de nieuwe Belgische wedstrijd van oesterstekers (“écaillers”). De kandidaten werden beoordeeld op hun snelheid bij het openen van oesters en schelpdieren, hun beheersing van de openings- en bereidingstechnieken en hun creativiteit bij het samenstellen van een plateau fruits de mer. De wedstrijd vond plaats in klein comité en onder strikte voorzorgsmaatregelen in Tour & Taxis.

Het evenement werd georganiseerd op initiatief van les Vins de Centre-Loire, in samenwerking met de Académie Culinaire de France (delegatie België-Luxemburg) en Tour & Taxis. Op deze manier wilden de organisatoren de aandacht vestigen op het vaak onderschatte beroep van “écailler”.

De wijnen van de Centre-Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux Du Giennois, Châteaumeillant, Côtes de la Charité, Coteaux de Tannay) willen hulde brengen aan het beroep van sommelier en de aandacht vestigen op de natuurlijke harmonie tussen de wijnen van de Centre-Loire en zeevruchten, die door Belgische lekkerbekken enorm worden geapprecieerd.

Take-away
De restaurants zijn momenteel gesloten, maar onze schelpdierkwekers blijven hun deskundigheid behouden en ontwikkelen, en bieden ook take-away schalen met zeevruchten aan. Consumenten kunnen zich nog steeds verloren voelen als het gaat om het openen van oesters, en wie beter dan een oestermeester (ook wel “oestersteker” genoemd) kan hen laten zien hoe het moet?

Deze editie werd gesponsord door Les Vins du Centre-Loire en de aanwezige journalisten hadden de gelegenheid om uitzonderlijke culinaire combinaties tussen oesters en wijnen uit deze uitstekende regio te ontdekken.

In de rand van het gebeuren kon vernomen worden dat de meeste restaurants mikken op een heropening tussen 1 en 4 mei. Vele van hen zijn de eerste maand al volgeboekt. Hopelijk stevent België inderdaad af op een heropening tegen die datum. We snakken ernaar en we hebben het allemaal verdiend…

Meer info over de wijnen van Centre-Loire: vins-centre-loire.com