Personalia

Jan en Matthijs Strick winnen 1ste Primum Familiae Vini-prijs van €100.000

Belgische vioolbouwers Jan (foto, rechts) en Matthijs Strick (foto, links) van Maison Bernard in Brussel zijn de eerste eindlaureaten van de internationale PFV “Family is Sustainability” prijs ter waarde van €100.000.

Primum Familiae Vini (PFV) is een vereniging van twaalf vooraanstaande Europese wijnfamilies die allen al meerdere generaties actief zijn. Als geen ander zijn zij zich bewust van de gevaren die loeren bij successie en overdracht van know-how, het zijn twaalf families die de duurzaamheid in het bloed hebben.

In juli vorig jaar hebben zij onder hun motto “Family is Sustainability” voor het eerst de PFV prijs uitgeschreven. Die gaan ze jaarlijks toekennen aan het familiale bedrijf dat niet alleen exclusief vakmanschap weet aan te tonen, maar ook getuigt van een duurzame familiale organisatie, van maatschappelijk en ecologisch bewust ondernemen. De prijs bedraagt € 100.000 en de winnaar krijgt er vanwege de families ondersteuning bovenop bij het verder uitbouwen van zijn/haar onderneming.

Uit de hele wereld werden voortreffelijke dossiers ingestuurd. Ondernemingen met vaak uitzonderlijke activiteiten, ambachten tot meer dan 15 generaties actief in familieverband. In januari dit jaar werden, na maanden overleg, uiteindelijk vijf finalisten bekend gemaakt en daar zijn onze Belgische vioolbouwers, vader en zoon, Jan en Matthijs Strick uiteindelijk als laureaten uitgekomen.

Oudste vioolatelier van Europa
De Stricks zijn onder de naam Maison Bernard (1868) het oudste operationele vioolatelier in Europa. Jan Strick is wereldwijd gekend en gewaardeerd in het vak. Onder zijn cliënteel vinden we een exclusief lijstje muzikanten en particulieren. Ook zijn vriend Toots Tielemans bracht, wanneer hij in België neerstreek, zijn soms zwaar gehavende gitaren naar Jan om te herstellen. Jan is ook expert en taxateur voor veilinghuizen, verzekeringen en rechtbanken. Hij werd verkozen tot voorzitter van EILA (2015-2017), het wereldwijde verbond van vioolbouwers. Een eer die je maar één keer in het leven voor een periode van twee jaar kan toekomen. Hij is één van de twee Europese toezichthouders op de collectie Stradivari en Guarneri violen en cello’s in de Nippon Foundation en het atelier is het enige dat de herstellingen en het stemmen van de violen en cello’s mag waarnemen voor de Koningin Elisabethwedstrijd.

Een deel van het PFV prijzengeld zal dienen om Matthijs verdere vorming te laten genieten in beroemde ateliers in Chicago en Boston. Met dochter Charlotte werken Jan en Matthijs aan een boek dat de erg gewaardeerde Vlaamse vioolschool in beeld zal brengen in de periode 1650-1750. Ook hier zal het PFV prijzengeld van pas komen om het boek met glans af te werken en uit te geven.

Parallellen met wijnbouw
We vinden in de vioolbouw best veel parallellen terug met de wijnbouw. Ongezien hoe verschillende bomenrassen tot in het hooggebergte biodynamisch worden gegroeid en gekapt, hoe het hout tien jaar en meer wordt gedroogd om uiteindelijk een laatste keer te worden gesorteerd. Ondanks dat voor topinstrumenten niets aan het toeval wordt overgelaten is de eco voetafdruk van een artisanale vioolbouwer miniem. Met één boom vult hij een hele carrière. Er wordt geen enkele chemische stof gebruikt, alle vernissen zijn 100% natuurlijk. Het hele proces voor hoogwaardige instrumenten is handmatig en het gereedschap is nog steeds hetzelfde als in de 17deeeuw.

Of het nu in een klassiek kwartet is, of in een symfonisch orkest, of in een Argentijnse tango of in een Ierse pub of on-stage met rocksterren, de viool is het muziekinstrument dat passie al eeuwenlang het best weet weer te geven.

De Primum Familiae Vini leden:

– Marchesi Antinori (Toscana)
– Baron Philippe de Rothschild (Bordeaux)
– Joseph Drouhin (Bourgogne)
– Domaine Clarence Dillon (Bordeaux)
– Egon Müller Scharzhof (Mosel)
– Famille Hugel (Alsace)
– Pol Roger (Champagne)
– Famille Perrin (Vallée du Rhône)
– Symington Family Estates (Portugal)
– Tenuta San Guido (Toscana)
– Familia Torres (España)
– Vega Sicilia (Ribera del Duero)

www.pfv.org