Dirk Rodriguez
Regio

Vlaamse en Belgische wijnbouw: Crevits en FOD Economie komen met cijfers

Dat de Belgische wijnbouw groeit is overduidelijk, maar dat de sector zo'n vlucht zou nemen, had niemand verwacht: een verzesvoudiging van de productie in 8 jaar tijd!

Het is heel vreemd gegaan: Nederland startte sneller dan België, maar eens de wijnbouw hier op gang kwam, was de drive en het enthousiasme niet meer te stelpen. Allemaal te “danken” aan de klimaatverandering? Duidelijk niet, want die zorgt ook voor problemen en een ideaal wijnbouwklimaat hebben we absoluut niet.

De cijfers zijn indrukwekkend. Op 8 jaar tijd (2012-2020) ging de productie in België van 300.000 liter wijn naar 1,85 miljoen, meer dan het zesvoud. De wijngaardoppervlakte verviervoudigde: van 153 ha naar 575 ha. Dat betekent dat de productiviteit verbeterde: van 19,6 hl/ha naar 32,2 hl/ha. Dat is natuurlijk nog altijd erg weinig in een relatief vochtig klimaat (ter vergelijking Champagne: >100 hl/ha).

Het zette de Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits ertoe aan om de vzw Belgische Wijnbouwers jaarlijks 60.000 euro projectsubsidie te geven, waardoor men volgens voorzitter Boudewijn Waes van vrijwilligerswerk naar een meer professionele omkadering kan gaan.

De reden waarom wijnbouw zo’n succes is, ligt volgens ILVO-landbouweconoom Edward Belderbos in de meerwaarde van wijnbouw. Niet alleen is de waarde van wijndruiven hoger dan van andere fruitsoorten, maar vooral: “De wijnbouwer verwerkt zelf zijn druiven tot een afgewerkt product waarbij hij zijn eigen verkoopkanalen kan bepalen,” aldus Belderbos, “Het verhaal, het lokale aspect en de beleving rond wijn zijn een extra troef in de prijszetting en het imago van Vlaamse wijn verbetert gestaag.”

Samen sterk
Wanneer de verschillende belangengroepen elkaars ervaringen zouden uitwisselen kan dit voor een verdere versnelling zorgen, zeker van de kwaliteit. Behalve het ministerie van landbouw en de vzw Belgische Wijnbouwers zijn PC Fruit, het ILVO, Proefcentrum Fruitteelt vzw en WOW-Wijnbouwers Oost-West actief op dat vlak.

Bron documenten onder: FOD Economie KMO, Middenstand en Energie. De cijfers voor 2020 zijn niet volledig.

Foto bovenaan: Chardonnay Meerdael