Personalia

Steven Spurrier is overleden. Dat verdient een I.M. en wel hierom

Steven Spurrier is een van de weinige figuren uit de recente wijngeschiedenis die het label 'historisch' verdienen. Hij maakte duidelijk dat zelfs wijnkenners zich onnoemelijk sterk laten beïnvloeden door vooroordelen en etiketten. Hij was een gentlemen die op een geraffineerde manier een loopje nam met de snobs.

Dinsdag (gisterochtend op moment van schrijven) stierf Steven Spurrier op 79-jarige leeftijd op zijn eigen wijngoed in Bride Valley in Dorset, Engeland. Hij was een economist (afgestudeerd aan LSE, waar onze landgenoot Paul De Grauwe nu les geeft) en begon eerst als hulpje bij een wijnhandelaar in London. Op 35-jarige leeftijd verhuist hij met zijn vrouw Bella (die de foto’s boven en onder nam, Spurrier is de figuur centraal op de foto boven) naar Parijs en neemt er een wijnshop over en opent er een schooltje in een pand naast de winkel: l’Académie du Vin. Spurrier stond bekend als de man die voor geen enkele wijnstreek de neus ophaalde. Parijs was dan ook de ideale plaats om degustaties bij te wonen van elke Franse wijnstreek, van de meest prestigieuze tot de meest obscure. Hij werd wel eens de “kampioen van de underdogs” genoemd.

The Judgement of Paris
Hij had ook oog voor niet-Franse wijnen. Amerikaanse expats in Parijs lieten hem regelmatig wijnen uit hun thuisland proeven. Dat was een tegenvaller. Tenslotte besloot hij zelf naar Californië te reizen, in de overtuiging dat er beter moest te vinden dan dát. En hij vond er inderdaad erg interessante wijnen van Chateau Montelena, Stag’s Leap Wine Cellars, Ridge Vineyards, Mayacamas Vineyards, Heitz Cellar en Freemark Abbey Winery. We schrijven 1976, de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de VS. Dat bracht hem op het idee om grote Franse wijn blind te laten proeven naast Californische.

(lees verder onder de foto)

Op 24 mei van dat jaar bracht hij enkele beroemde proevers samen, waaronder Odette Kahn, toenmalig hoofdredacteur van La Revue du Vin de France (foto, rechts). De jury bestond uit 9 Franse proevers, 1 Brit (hijzelf) en 1 Amerikaanse (Gallagher, foto links). Spurrier zelf dacht dat de Californische wijnen het nooit zouden halen. Het tegendeel bleek waar. Zowel bij wit als bij rood was de winnaar een Amerikaanse wijn. Stag’s Leap Wine Cellars bij rood en Château Montelena bij wit (Chardonnay). Het feit dat er toevallig een journalist van Time Magazine getuige was van de jurering maakte dat de uitslag wereldnieuws werd. De winnaar in rood, Stag’s Leap, werd overspoeld door bestellingen. Voor investeerders was Napa Valley op slag ook the place to be.

Spurrier werd een gewaardeerd journalist van Decanter Magazine, werd wijnbouwer en startte een uitgeverij van wijnboeken. Hij werd geloofd om zijn voorkomendheid en humor. Zijn familie wilde echter niet bekendmaken waaraan hij is gestorven.

foto’s van de Judgement of Paris ©Bella Spurrier