Communiqué
Regio

Viña Pomal, de ware klassieke Rioja

Viña Pomal staat symbool voor de beste wijnbouwtradities van de Rioja Alta. Het wijndomein kan niet alleen putten uit meer dan 100 jaar ervaring waarin het kwaliteit aan prestige wist te paren, maar ook uit de ongeëvenaarde ligging van zijn single vineyard in het hart van Haro. Sinds de opstart in 1908 heeft Viña Pomal zich weten aan te passen aan de moderniteit zonder zijn waarden of tradities op de helling te zetten. Vandaar zijn credo “The True Classic Rioja” of “De Echte Klassieke Rioja”. Dit alles ligt aan de basis van zijn internationale erkenning en uitstraling.

Rioja, even herinneren, is de oudste Spaanse Denominación de Origen (of D.O.). Ze werd erkend in 1925 en groeide uit tot de belangrijkste D.O. in Spanje. Rioja neemt liefst 40% van de volledige Spaanse wijnexport voor zijn rekening. De wijnregio kreeg intussen de hoogste erkenning: ze is nu een D.O.C. of Denominación de Origen Calificada.

Viña Pomal is op zijn beurt de oudste en bekendste wijn van Bodegas Bilbaínas. Dit wijndomein werd in 1901 opgericht in de buurt van het beroemde Haro Station Disctrict door twee zakenlui uit Bilbao, vandaar de naam. Omdat de eerste oogst in 1904 uit de wijngaard Pomal kwam, werd de wijn ook Viña Pomal gedoopt. Bodegas Bilbaínas is de eerste bodega van Rioja die zelf zijn wijn zal bottelen. In 1925 werd het hofleverancier. In 1997 werd het wijndomein overgenomen door de familie Raventós. In 2011 werden de twee iconische topwijnen van het domein gelanceerd: de Vinos Singulares en Alto de la Caseta. Bodegas Bilbaínas is anno 2021 het grootste wijndomein in Haro met 250 ha wingerd in eigen bezit. De hoogteligging van deze wijngaarden is nergens lager dan 440 meter.

(lees verder onder de foto)

Viña Pomal blijft de traditie van Rioja trouw met rijping op barriques (225 l) van Amerikaanse eik. Maar er is nog een andere reden waarom het zichzelf de ‘The True Classic Rioja’ noemt: men zweert bij de Tempranillo als edelste blauwe druif van Spanje voor de rode wijn. Vandaag is Viña Pomal en Bodegas Bilbaínas in de vakkundige handen van de enthousiaste oenologe-wijnmaker Mayte Calvo de la Banda (zie foto hierboven).


Vino proefde voor u vier wijnen:

Wit
• Viña Pomal Blanco 2020, Rioja.
Bodegás Bilbainas heeft een lange traditie in het observeren van zijn wijngaarden. Zo vond het de sectoren met de beste resultaten voor witte autochtone druiven zoals de Viura (70% in deze wijn) en de Malvasia (30%). De wijn macereerde zes uur op de schil en werd vergist op eiken vaten. Nadien volgde 4 maand vatrijping ‘sur lies’. Licht strogeel getint met groene reflecties. Gul aroma van acaciabloem, citrus en wit steenfruit afkomstig van de Malvasia, na schudden ook citrus, wit steenfruit en zachte specerijen. Tintelend fris in de mond met een fijne retour van limoen en groene ananas. Elegante, zuivere afdronk met vriendelijke zuren.
• Recente bekroningen: Gouden Medaille Gilbert & Gaillard (2019), 92 ptn James Suckling (2019)
Foodpairing: aperitief, slaatjes, vegetarische gerechten, zeevruchten, visschotels en kipfilet. Ook bij jonge kazen.
Verdeling: Delhaize (tijdelijk €5,99 i.p.v. €7,99)

Rosé
• Viña Pomal Rosado 2020, Rioja.

Dit was de eerste rosé van het honderdjarige wijnhuis, een rosé op basis van 70% Garnacha en 30% Viura: de klassieke druivenblend voor rosé in Rioja. De wijn vergist bij een lage temperatuur (14° C) om de frisse aroma’s van het fruit te bewaren. Licht kersenrood getint met zaImkleurige reflecties. Subtiele neus met impressies van bosaardbei en framboos, na schudden ook citrus, paarse bloemen en kruiden (camille, anijs). Aangenaam op de tong met een goede structuur met een vleugje witte peper in de finale en een verrassend lange afdronk.
• Recente bekroningen: 90 ptn James Suckling (2019)
Foodpairing: zomaar op het terras, aperitief, slaatjes, charcuterie, geroosterd wit vlees en gevogelte, pizza, BBQ.
Verdeling: Delhaize (tijdelijk €5,99 i.p.v. €7,99)

Rood
• Viña Pomal Crianza 2017, Rioja.

Hier wordt teruggegrepen naar de bestaansreden en de oorsprong van het wijnhuis, 120 jaar geleden: de kwaliteiten van de Tempranillo. Deze wijn is dan ook op basis van 100% Tempranillo, Rioja’s emblematische druif. 12 maand gerijpt op kleine eiken vaten (waarvan 15% nieuw). Helder kersenrood getint met nog wat paars aan de rand. Intense neus van goed rijp geplukt bessenfruit met na walsen ook hints van vanille en toast. Vlot op de tong met malse tannine en een vleugje zoethout in de afdronk. Mooie fruitretour in de finale en perfecte verweven hout en alcohol.
• Bekroningen: Best of Show Rioja, Gouden Medaille IWSC 95 ptn, Gouden Medaille Gilbert & Gaillard.
Foodpairing: rijstgerechten, charcuterie, geroosterd wit en rood vlees en gevogelte, kleinwild en stoofschotels.
Verdeling: Delhaize (tijdelijk €5,99 i.p.v. €7,99)

• Viña Pomal Reserva 2015, Rioja.
Ook deze iconische Reserva van Viña Pomal is op basis van 100% Tempranillo en weerspiegelt de klassieke persoonlijkheid van het historische wijndomein. 18 maand gerijpt op kleine eiken vaten (waarvan 20% nieuw). Natuurlijk geklaard. Diep kersenrood getint met een robijnrode rand. Intense neus van rood en zwart najaarsfruit met na walsen ook hints van vanille, kruidnagel en moka. Elegante aanzet, goed gestoffeerd middenpalelt en een geraffineerde textuur die de ouverture vormt van een afdronk die zacht nazindert zoals dat alleen bij grote Rioja’s het geval is.
• Bekroningen: 93 ptn James Suckling, Gouden Medaille Mundus Vini (2014), Gouden Medaille Gilbert & Gaillard (2014).
Foodpairing: rijstgerechten, gegrild rood vlees, kleinwild, stoofschotels, belegen kazen met harde korst of gewoon bij het haardvuur.
Verdeling: Cavisten en horeca