D. Rodriguez – C. Piron
Personalia

Founding father Louis Havaux genomineerd voor de internationale ASI Gérard Basset Lifetime Achievement Award

De Belgische Sommeliersgilde kondigde dinsdagavond 15/2 aan dat Louis Havaux, founding father van Vinopres, de Belgische kandidaat is voor de “ASI Gérard Basset Prijs". Deze zeer prestigieuze prijs, georganiseerd door de ASI (Association de la Sommellerie Internationale), is bedoeld als eerbetoon aan wijlen Gérard Basset. Het werd gecreëerd door ASI-ambassadeur Michèle Chantôme en Nina & Romane Basset. Het doel van deze prijs is een persoonlijkheid in de schijnwerpers te zetten die tijdens zijn carrière een belangrijke rol heeft gespeeld voor de sommellerie.

“We weten dat wanneer de ASI is wat zij vandaag voorstelt, dit voornamelijk te danken is aan enkele pioniers die op vrijwillige basis aan de ASI hebben bijgedragen of dat nog steeds doen. Een van deze pioniers is ongetwijfeld ‘onze’ Louis Havaux. In 1983 redde hij in zijn eentje ASI niet alleen van een financiële ramp, maar voorkwam ook dat onze geliefde vereniging ophield te bestaan.”

Penningmeester foetsie met het geld
Ter herinnering: in 1983 maakte Frankrijk zich op om in Parijs de “Beste Sommelier ter Wereld Wedstrijd” te organiseren. Maar enkele maanden voor de geplande wedstrijd verdween de huidige penningmeester met het geld. Jean Frambourt, de Franse voorzitter op dat moment, was wanhopig. Daarom werd in Parijs een spoedvergadering gehouden met de raad van bestuur van de ASI, waarin Louis Hauvaux als uitgever van Le Sommelier, voorloper van Vino Magazine, België vertegenwoordigde. Op dat moment was Louis van plan om de allereerste “Mondial du Vin de Bruxelles” te organiseren. Hij stelde daarom een oplossing voor aan onze Franse collega’s. “Ik zal onze leden en partners vragen of wij u kunnen helpen en ik kom over twee dagen bij u terug,” sprak hij. Hij hield zijn belofte, de wedstrijd ging in Brussel door en de rest is geschiedenis…

Op de koop toe heeft de Belgische Sommeliergilde de ASI-lidmaatschapsbijdrage voor Frankrijk voorgeschoten. Hun kandidaten konden dus deelnemen. En wie won? Een Fransman, Jean-Luc Pouteau! Tot op de dag van vandaag is hij zeer dankbaar dat hij heeft mogen deelnemen en grapt hij nog steeds dat hij de eerste echte “World’s Best Sommelier” was.
Deze “World’s Best Sommelier” wedstrijd, die in 1983 door de ASI werd georganiseerd, betekende niet alleen een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Association de la Sommellerie Internationale.

(lees verder onder de foto)

Voor Louis Havaux was dit ook het begin van een langdurige samenwerking met de internationale sommelierswereld. Door de organisatie van de Concours Mondial de Bruxelles vanaf 1994 heeft een groot aantal sommeliers de ruime wereld van wijn kunnen ontdekken. Deze wedstrijd is een van de belangrijkste internationale wedstrijden ter wereld geworden. Eerst in België, daarna in de belangrijkste wijnregio’s van de wereld. Vele sommeliers namen als jurylid deel aan dit prachtige evenement. Zijn vaardigheden houden niet op bij zijn werk. Dankzij zijn warme en open houding tegenover iedereen heeft hij zich een waardig ambassadeur getoond van zijn land, België, bedreven in het oplossen van moeilijke situaties met geduld en tact. Louis houdt van mensen, werkt hard en probeert iedereen om hem heen op te vrolijken met een onweerstaanbare lach.

Het Belgian Sommeliers Gild heeft hem daarom voorgedragen voor de toekenning van de ASI Gérard Basset Lifetime Achievement Award.

Zie ook de facebookpagine van de Belgische sommeliersgilde – link