Charles Piron
Winebizz

Budgetchampagnes: zijn ze een ommetje waard?

De feesten staan nu echt voor de deur en de champagnes vliegen de deur uit bij de supermarkten. Kerst, dat is de familie, en voor dat feest zijn we traditiegetrouw wat zuiniger dan voor de vrienden die we met Nieuwjaar zien. Deze week zijn de budgetchampagnes dus aan het feest. Maar zijn ze iets waard?

Geboorte, verjaardag, Kerst, Nieuw. er zijn gelegenheden waarop vooral het gebaar telt. Hey, champagne! Het mocht blijkbaar iets kosten. Toch hebben we geen zin om daar erg grote sommen geld aan te besteden. En dat is natuurlijk heel het succes van deze budgetchampagnes. Vino maakte een kleine selectie van champagnes van minder dan 25 euro.

1)    Champagne de Montpervier – Brut Réserve
Erg frisse neus, op de tong breed en vineus en tegelijk wat frank met ongepolijste kantjes die worden gecompenseerd door een romige finale met een retour van brioche, wat duidt op een interessante rijping sur lies. Niet in de supermarkt, wel bij meerdere wijnhandelaren.

2)    Champagne R. Dumont et fils – Brut Nature
Gedurfde keuze zo’n Brut Nature, want hier kan de suikerdosage de bittere en onzuivere toetsen niet maskeren. Licht geel getint met mooie gouden reflecties. Vrij krachtige neus met hints van rabarber, perzik en hazelnoot. Toch is de wijn ook fris en verrassend zuiver van afdronk. Verdienstelijke champagne.

3)    Champagne Laurent Lequart – Brut réserve
Deze Brut Réserve bevat een groot deel Pinot Meunier, typische druif voor de Vallée de la Marne. Fruitig en vineus van karakter zoals verwacht. Terugkeer van citrus en perzik in de finale. Deze cuvée is van het genereuzere type dat ook een paar voorgerechten kan begeleiden.

4)    Champagne Comtesse de Gramont
Hier krijgen we meer de klassieke champagne met een zekere elegantie en een licht minerale inslag. De smaakopbouw is evenwichtig met voldoende frisse zuren. Geen opvallende fouten, noch hoogtepunten in deze mousserende wijn. Typische allemansvriend en dus een veilige keuze.

  5)    Champagne Montaudon
Champagne die gestoeld is op de 3 grote druivenrassen van de regio: de Pinot noir, Pinot meunier en de Chardonnay. Toch is het karakter van de Pinot noir doorslaggevend met 40% van de assemblage. De wijn rond en fruitig, met maar net genoeg frisheid. Dat heeft te maken met de ruime dosage van om en bij de 12g suiker. Vlotte aperitiefbubbel, maar misschien ook wel de duurste van het gezelschap.