D. Rodriguez – C. Piron
Diverse

Feesttoppers: 15 witte wijnen

Voor de feesten maakt Vino graag een selectie van het beste wat de Top Referentie wijnhandelaren te bieden hebben. Weliswaar met een prijsbeperking. Er werd een maximum van 30 euro vooropgesteld. Andere jaren hadden we genoeg aan een selectie van 24 wijnen. Dit jaar was het ingezonden materiaal dermate overvloedig en kwalitatief dat we niet anders konden dan een selectie uit te breiden tot 33 wijnen! Vandaag: onze selectie van witte wijnen.

Vandaag dus onze selectie van witte wijnen. We wensen u bij voorbaat prettige feesten en hou het veilig, bestel online! Daarom gaven we als informatie ook meteen het webadres door van de Top Referentie-handelaren.

• Vigneto du Lot ‘Inama’, Soave Classico, Italië, 2018
Soave een simpel mineraal wijntje? Try this! Na een intense, vulcanische neus met goede Garganega-expressie met peer en kweepeerhints volgt een spannende mond met een brede aanzet, vriendelijke zuren en een fijn mineraal bittertje. Top en laag in alcohol. (12%)
Bij Vintology.be, €25,30 – 93%

• Louis Jadot ‘Clos de Malte’, Santenay (Côte de Beaune), Bourgogne, 2017
Medium citroengele tint. Charmante ouverture met conférencepeer, limoen en gele perzik met royale secundaire toetsen van geroosterd brood en vanille. In de mond harmonieus met een mooie minerale toets en citrusretour. Genieterswijn. (13%)
Bij PalaisduVin.be, €30,91 – 92%

• Folie à Deux Chardonnay, Russian River (Sonoma), VS, 2018
Ook al zitten we hier in het koelere deel van Californië, toch is dit -ogen toe- een volbloed Amerikaanse Chardonnay: goudgeel getint, rijke neus doorspekt met hout en een weelderig smaakpalet met vanille, boter en retour van perzik. (14,1%)
Bij AdBibendum.net, €21,20 – 91%

• Le G de Guiraud Bordeaux Blanc Sec, 2018 (bio)
Gouden schittering. Groots en klassiek met evenwel een verrassende nadruk op Sauvignon blanc. Prachtige citrusneus die na walsen ook ronde Sémillon-toetsen vertoont, met een vleugje acacia in de finale. Ronduit boeiende ‘droge sauternes’. (14%)
Bij Magnuswijnen.be, €13,49 – 91%

• Mustiguillo Mestizaje blanco, VdT Terrerazo 2019 (bio)
Van de Merseguera-druif, aangevuld met Macabeu en Viognier. Rijke aromatische neus met abrikoos, peer en acaciabloesem. Op de tong complex en goed gestoffeerd met medium-zuurtegraad. Geraffineerde afdronk. Bij zeevis of gevogelte. (13,5%)
Bij LaBuenaVida.be, €12,54 – 90%

• Gérard Fiou ‘Terroir Silex’, Sancerre, Loire 2018
De silex komt hier echt om de hoek kijken. Aroma met eerst buxus en kruisbes en na walsen ook tropisch fruit. Terroirwijn die vooral veel plezier zal verschaffen bij zeevruchten en ongesausde vis of gerechten met geitenkaas. (13,5%)
Bij Dulst.be, €17,73 – 90%

(lees verder onder de foto)

• Alois Lageder ‘Gaun’ Chradonnay, Alto Adige 2018  (biodynamisch)
De pionier van de biodynamische wijnbouw in Zuid-Tirol brengt hier zijn interpretatie van Chardonnay: delicate witte wijn met sterke florale inslag die pas na walsen langzaam al zijn kwaliteiten ontsluiert. Zelfde spannend scenario in de mond. (13%)
Bij Licata.be, €18,50 – 90%

• Malvira ‘Vigna Renesio’, Roero Arneis, Piemonte Italië, 2017 (bio)
Arneis is de witte kleine neef van de Nebbiolo in Piemonte en verrast keer op keer. Delicate, lichtjes geparfumeerde neus met hints van zoete bloemen en steenfruit. Op de tong ragfijn wit fruit en vriendelijke zuren. Een delicatesse op zich. (13,5%)
Bij Vintology.be, €17,96 – 90%

• Frankland Estate Isolation Ridge Vineyard Chardonnay, Frankland River, Australia, 2018 (bio)
Verrassend minerale ouverture, wijkt af van de archetypische Australische Chardonnay. Frank en elegant met hoge zuren en een goede doordrinkbaarheid. Verbetert nog in het glas. Frisse en onderbouwde afdronk. Bij mooie zeevis. (13%)
Bij AdBibendum.net, €21,50 – 90%

• Lismore Sauvignon blanc, Cape South Coast, Zuid-Afrika 2018
Gefermenteerd in houten vaten en dat zorgt net voor een beter geïntegreerde houttoets in deze originele Sauvignon. Aroma’s die het midden houden tussen frisse citrus en zwoel tropisch fruit. Hemels lange afdronk. Graag een Mechelse koekoek hierbij. (13%)
Bij Kaapwijn.be (en cavisten), €22,50 – 90%

(lees verder onder de foto)

• Zwolberich Riesling Kabinett Trocken, Nahe, Duitsland, 2019 (demeter + vegan)
Originele riesling met droog karakter. Levendige neus met mineralen, citrus, mango en peer. Mond met verrassend vriendelijke zuren, goede retour van fruit en medium afdronk. Laag in alcohol. Bij riviervis, zalm, quiches en groentenschotels. (12%)
Bij Biodyvino.be, €18,80 – 89%

• Vincent Girardin Cuvée Saint-Vincent, Bourgogne Blanc, Loire 2017
Verzorgde en klassieke neus met uitstekende Chardonnay-typering (druiven uit Meursault). Aroma’s van appel, perzik, acaciabloesem en een vleugje vanille. In de mond harmonieus met getemperde zuren en een fijne hint van ceder. Zeldzame, betaalbare witte bourgogne. (13,5%)
Bij Châteaux-Vini (chxvini.be), €16,99 – 89%

• Mullineux Kloof Street Chenin Blanc, Swartland, Zuid-Afrika 2019
Alsof de wijnmakers getwijfeld hebben tussen een pronte stijl en een uitgerijpte stijl met mildere zuren. Intrigerend aroma met zowel tuinkruiden, minerale en exotische toetsen. Mond met een geruststellende rondeur. (13,5%)
Bij MatthysWines.be, €12,00 – 89%

• Château de Bioul ‘Batte de la Reine’, Côtes de Sambre et Meuse 2018
Bioul heeft intussen 11 hectare wijngaarden met daarbij Cabernet blanc en Johanniter waaruit deze ‘Reine’ werd geassembleerd. Gulle neus met wit steenfruit, citrus en bloemen. Delicate mond met fijne citrus-retour. Elegantie troef. Perfect op dronk voor de feesten. (13%)
Bij OenoBelgium (Lesvinsbelges.be), €15,00 – 88%

• Ramon do Casar ‘Nobre’, Ribeiro, Galicië 2018
‘Region to watch’ van Spanje waar de Treixadura-druif een belangrijke rol speelt. Citroengeel met gouden reflecties. Fijne prikkeling in de neus, hints van perzik en abrikoos. Evenwichtige mond met retour van steenfruit en mooie spankracht. (13%)
Bij Dulst.be, €21,72 – 88%