Spirits blog

Calvados Château du Breuil wordt nog meer een icoon

Calvados is het onvolprezen distillaat dat wordt geassocieerd met appeltjes uit Normandië. Maar om een top-Calvados te maken is er meer nodig. Dat leert ons het verhaal van Château du Breuil.

Op de recentste Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles sleepte Calvados Château du Breuil V.S.O.P. de hoogste award in zijn categorie in de wacht: Best Calvados. Deze award bekroont de beste spirit onder alle calvados-referenties die al met een Grote Gouden Medaille werden bekroond. Een zeldzame en absoluut te koesteren onderscheiding.

Château du Breuil is geen onbekende voor de liefhebbers. In het hartje van de Pays d’Auge (Le Breuil en Auge) vormt dit kasteel al sinds de 17de eeuw een baken van herkenning en gedegen kwaliteit. Het kasteel is eigenaar van 42 ha boomgaarden (of 22.000 appelbomen) en wordt beschouwd als een pionier in de keuze van vatsoorten, waarbij subtiliteit, finesse en evenwicht altijd de doorslag geven. Behalve het terroir en de rijping draagt ook de dubbele distillatie in zogenaamde “pot stills” bij tot de reputatie van deze producent.

 

(lees verder onder de afbeelding)

 

Proefcommentaren V.S.O.P.

Relatief jonge, fruitige V.S.O.P. die minstens vier jaar rijpte op vat. Soepele en tegelijk complexe neus met veel rondeur met toetsen van rijpe appel, limoen, sinaaszeste en verse amandel. Op de tong terugkeer van appel en kweepeer verweven met specerijen. Finale met hints van pitjes en bittere amandel. Opmerkelijke lengte.

Foodpairing: uitstekend digestief dat behalve bij gebak en fruitdesserts ook uitstekend past bij pittige kazen en verder bij ijs en ijstaart en wanneer je alles samen denkt: bij tarte tatin.

meer info: evandeperre@invinity.be