Spirits blog

Spirits Selection met de ideale 85° gel

De 21e editie van de Spirits Selectie wedstrijd werd begin deze maand in Brussel, België, afgesloten. De juryleden leefden de zeer strenge veiligheidsregels na zodat de jurering vlot kon verlopen. Zestig professionele juryleden proefden en beoordeelden tot 35 alcoholische dranken per dag. In totaal streden 1.400 gedistilleerde dranken uit 54 landen om de Zilveren, Gouden of Grote Gouden medailles.

Bij het begin van de tastings nam voorzitter Baudouin Havaux het woord: “Dit jaar zijn we, ondanks een zwaar gesternte, bijzonder blij dat we de jury van de Spirits Selection hebben kunnen laten doorgaan. Producenten maken een ongekende crisis door en ze vertrouwen op gelegenheden zoals deze om een vitrine voor de hele industrie te creëren.”

Mooie cijfers
Het klopt dat covid heeft verhinderd dat de Spirtis Selection doorging zoals voorzien in Bogota, hoofdstad van Columbia. Brussel werd een valabel alternatief. Want zoals gezegd wachtten meer dan 1400 sterkedranken op een strenge, maar eerlijke beoordeling. Andermaal was China de grootste inzender met 23% van de stalen, gevolgd door Frankrijk, Mexico, Brazilië en Italië. Na de Baiju’s volgde de rum-categorie (rum + cachaça) als belangrijkste categorie met 21% van de inzendingen, gevolgd door brandy’s (14%) en gin (9%).

Sterile 85
Om de wedstrijd goed te laten verlopen, hebben de organisatoren de strengste veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Door de beperkte mobiliteit wereldwijd moest dit jaar vooral een beroep op Europese juryleden worden gedaan. De juryleden moesten werken vanaf gescheiden tafels. Ook moesten de maskers worden gedragen bij de minste verplaatsing. Een bijzonder item was wel de ontsmettende gel uit Sardinië. Allicht de beste gel uit ons zonnestelsel, de Sterile 85, geproduceerd door de Silvio Carta Distilleerderij. De gel met verstuiver wordt zelfs gebruikt om voedingswaren te ontsmetten.

(Lees verder onder de foto)

 

 

 

 

 

 

 

Resultaten
De resultaten werd op 9 november gepubliceerd. Hieronder de grote winnaars, de ‘Revelation Awards’ in de hoofdcategorieën:

Best Whisky: Bellevoye Noir (Les Bienheureus Distillery, France)
Best Grappa: La Gold (Roner Spa Distillery, Italy)
Best Calvados: Château du Breuil VSOP, Pays d’Auge (Château du Breuil, France)
Best Agricultural Rum Martinique: JM XO (Her. Crassous de Médeuil)
Best Agricultural Rum Guadaloupe: Karukera Black Edition Alligator 45° (Marquisat de Sainte Marie)
Best Baijiu Sauce Aroma: Guohejiu Ren He (Guo He Shares  Distillery, China)
Best Mezcal: Toro Muerto (Personas de Personas de Acción Totalmente Organizadas, Mexico)
Best Pear Brandy: Nirvana Zaric (Destilerija Zaric, Serbia)
Best Armagnac: Janneau VSOP China Year of the Cow 2021 (Armagnac Janneau, France)
Best Cachaça: Cafundo da Serra Prata (Coop Familiar Agroindustrial Sul Catarinense, Brasil)
Best Organic Spirit: Sequoia Whisky Single Malt (Vercors Distillery, France)

U kan zelf alle resultaten raadplegen op de site van de Spirit Selection