Charles Piron
Diverse

Land van Herve pakt uit met 100% Belgische barrique

Frankrijk haalt zijn beste eik uit het Centraal Massief, maar België heeft ook geschikte bossen in Wallonië. Dus lag het voor de hand dat we onze Belgische wijn in het vervolg laten rijpen op Belgische eiken vaten, of niet soms? Bij Barwal, tonnelier in Waals Brabant hebben ze de mouwen alvast opgstroopt. Het hout komt uit Rochefort en beantwoordt volgens de kuiper aan alle criteria voor kwaliteitsvaten.

Een van de eerste grote klanten van Barwal is Vin du Pays de Herve met zijn 8 hectare op het plateau van Herve. Directeur Michel Schoonbroodt is enthousiast: “Wat een uitstekend idee om vaten in Belgische eik te kuipen. Voor ons is het ook symbolisch want de eiken werden gekapt in 2017, precies het jaar waarin onze coöperatieve werd opgericht. Het hout heeft 3 jaar gerijpt, net als onze wijnstokken.”

Barwal werd opgericht door 2 wijnliefhebbers die onze lokale wijnbouwers een alternatief wilden bieden voor de Franse eikenhouten vaten, meestal ‘barriques’ genoemd naar Bordelees voorbeeld. Het gaat dan om vaten met een inhoud van 225 liter. Het doel is dubbel: de waarde van Belgisch eikenhout opwaarderen en een bijdrage leveren tot de korteketen-economie. De levering van de symbolische eerste ton aan Vin du Pays de Herve is voor mede-oprichter Hugues de Pra erg belangrijk : “De aankomst van het eerste vat is altijd een hele gebeurtenis in een wijnkelder. Ons doel is om bij te dragen aan het succes van Vin du Pays de Herve door hen vanaf hun eerste stappen te begeleiden in dit spannende avontuur. Op middellange termijn is het de bedoeling om in België een kuiperij te openen te midden van de mooiste eikenbossen van het land.”

Goed om weten: voor de productie van kwalitatieve wijnvaten is eik vereist van minstens 100 jaar oud. In de wijnwereld wordt meestal Franse, Amerikaanse, Slawoonse, Spaanse of Hongaarse eik gebruikt. De toekomst zal uitwijzen waar de Belgische eik zich bevindt in het kwaliteitsspectrum.