Dirk Rodriguez
Regio

VZW Belgische Wijnbouwers krijgt promotiebudget van overheid

De Vlaamse overheid maakt 60.000 euro vrij voor de promotie van Vlaamse wijnbouw. Dat is maar een begin. Want het gaat hard met de wijnbouw in ons land.

Het eerste teken aan de wand was dat alle wijnbouwopleidingen volgeboekt waren in Vlaanderen. De ‘studenten’ zaten daar niet hun broek te verslijten, ze hebben duidelijk iets nuttigs met de opgestoken kennis gedaan. Niet langer dan drie jaar geleden werd nog betwist of het getal van ‘1 miljoen geproduceerde flessen in België’ wel waarheidsgetrouw was. Peter Doomen, auteur van het boek ‘Wijn van Eigen Bodem’ dacht dat dit een overdrijving was. Wel we kunnen nu zeggen dat er vorig jaar in Vlaanderen alleen al 750.000 liter werd geproduceerd, het equivalent van, jawel, 1 miljoen flessen wijn.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Voeding wil naar eigen zeggen de wijnbouwsector in Vlaanderen professionaliseren. Ze ging zelf mee helpen oogsten op het wijndomein van Lodewijk Waes (Zwijnaarde) en zei bij deze, voor de camera’s, 60.000 euro projectsubsidie toe aan de VZW Belgische (niet: ‘Vlaamse’) Wijnbouwers. De bedoeling is dat er een betere omkadering komt zodat de sector verder kan professionaliseren. Dat is een wat vage omschrijving, maar het is dan ook nog maar een begin.

Feit is dat er de laatste jaren heel wat geïnvesteerd werd in wijnbouwareaal, gebouwen en materiaal. Gesteld dat een deel van de investeringen rendabel wordt, dan kan men inderdaad beginnen dromen van een economisch levensvatbare sector en de creatie van niet zomaar arbeidsplaatsen, maar werkelijk begeesterende jobs.

We juichen vanzelfsprekend toe dat Minister Crevits, zoals ze aangeeft op haar eigen blog, de nadruk legt op duurzame praktijken en technieken. Mocht onze politici – nadat onze buurlanden al langs de kassa passeerden – voor de Vlaamse en bij uitbreiding Belgische wijnbouw Europese financiële steun kunnen losweken dan zou dat lovenswaardig zijn.

Foto onder: links vooraan Minister Hilde Crevits met rechts naast haar Lodewijk Waes, voorzitter van de VZW Belgische Wijnbouwers